Rave, eller ikke rave?

Å rave eller ikke rave? Det er det store spørsmålet i Frankrike.

PARIS (Dagbladet): Å rave eller ikke rave? Det er det store spørsmålet i Frankrike etter at gaullisten Thierry Mariani foreslo å regulere de utagerende ravepartyene. Han ville påby å melde fra om fester på forhånd. I motsatt fall kunne politiet konfiskere lydmaterialet. Innenriksminister Daniel Vaillant bifalt, og forslaget ble vedtatt. Men i juni foretok sosialistene, med tidligere kulturminister Jack Lang i spissen, en helomvending og anså initiativet som «frihetsberøvende». Lang understreket at raverne hadde sin egen kultur, basert på teknomusikk, som måtte bevares. Statsminister Lionel Jospin la hele lovgivningen på is.

  • Debatten fikk en ny giv etter at en ung gutt nylig omkom på et raveparty i Rouen. Lovforslaget skal opp igjen til høsten. I mellomtida har Frankrike oppdaget denne bevegelsen, som startet i Storbritannia i slutten av 80-åra.

Festene ble organisert hemmelig, utenfor byene. Partyenes suksess vokste parallell med teknomusikkens. Musikken er syntetisk og repeterende og bringer ofte danseren i en tilstand nær transe, godt hjulpet av stoff, særlig ecstasy. Ifølge en undersøkelse gjort av organisasjonen Médecins du monde i 1999 har 90 prosent av raverne røkt hasj og 70 prosent tatt ecstasy.

  • Dette var ikke noe for Margaret Thatcher, som innførte diverse restriksjoner. Noen av de historiske raverne krysset Kanalen og bor enda i lastebiler. Men i dag er rave- og freepartyene blitt en masseundergrunnsbevegelse. I Frankrike er det siste skrik å dukke opp på hemmelige fester, nå med organiserte parkeringsplasser og VIP-seksjoner. Men raverne blir stadig beskyldt for å deale for å skaffe penger til å organisere festene.

- Det hører til historien og til freemyten. Hvorfor beskylder man alltid de som driver med tekno? Rockerne er aldri blitt beskyldt for å selge dop for å betale forsterkerne og batteriene sine, sier Jean-Marc Priez, formann i foreningen Tekno+.

  • Det dreier seg om et kulturfenomen, med hemmelige teknivaler (festivaler). Den meste ettertraktede er i Tsjekkia, årets skal visstnok finne sted i Polen. Grupper, eller «sounds», som er i skuddet akkurat nå, er Mas y Mas, Heretiks og Corrosive. Raverne anser seg selv om aktører, ikke forbrukere. De tjener ofte godt og har en solid jobb, men unner seg noen timers flukt fra hverdagen, takket være teknoens dunkerytmer. De har et moderne «love and peace»-budskap, søker etter innvendig fred og romantikk mer enn sex.
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.