KOMMENTARER

Oslo-krangelen

Raymonds siste stikk

Statsråden og Oslos byrådsleder gikk i hanekamp, men fant et fungerende kompromiss. Det var godt politisk håndverk. Men under den nye enigheten er det reelle politiske konflikter, skriver John O. Egeland.

MED LOVEN PÅ SIN SIDE: Raymond Johansen er en Ap-politiker av klassisk merke, men var her ridderen av kommunalt selvstyre. Video: Andersen / Nyløkken Helseth / Rydning / DBTV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det var en klassisk politisk maktkamp. Helseminister Bent Høie truet med å overstyre byrådet i Oslo dersom det ikke raskt fulgte opp Helsedirektoratets anbefalinger. Sentralmakten viste klørne. Mot sto byrådsleder Raymond Johansen som sterkt understreket betydningen av det kommunale selvstyret og behovet for å tilpasse tiltakene til situasjonen i hovedstaden. Det kunne endt i en nokså farlig konflikt med konsekvenser for tilliten til myndigheter, politikere og den nasjonale kampen mot corona.

I stedet fikk vi et forlik. Oslo påbyr munnbind i kollektivtransporten, forbyr innendørs arrangementer med mer enn 50 deltakere uten faste plasser og pålegger skjenkestedene å registrere gjester for mulig smittesporing. Derimot vil ikke Oslo senke makstallet for møter i private hjem fra ti til fem personer, slik Helsedirektoratet anbefalte. Kommunen strammer heller ikke inn skjenketidene på byens utesteder og forbyr ikke arrangementer på byens universiteter og videregående skoler.

I en kraftfull tale la Raymond Johansen vekt på at corona-situasjonen krever at politikerne går fram på en måte som sikrer folkets tillit: «Hvis vi skal fortsette å lykkes, og fortsette å ha folk med på laget, må i gjøre oss fortjent til den tilliten. Det gjør vi bare ved å innføre nødvendige tiltak», sa han. Deretter ramset byrådslederen opp de tiltakene som Helsedirektoratet anbefaler, men som Oslo sier nei til. En setning ble metodisk gjentatt og blir stående etter denne seansen: «Det gjør vi ikke».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer