KOMMENTARER

Oslo-krangelen

Raymonds siste stikk

Statsråden og Oslos byrådsleder gikk i hanekamp, men fant et fungerende kompromiss. Det var godt politisk håndverk. Men under den nye enigheten er det reelle politiske konflikter, skriver John O. Egeland.

MED LOVEN PÅ SIN SIDE: Raymond Johansen er en Ap-politiker av klassisk merke, men var her ridderen av kommunalt selvstyre. Video: Andersen / Nyløkken Helseth / Rydning / DBTV Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Se mer
påvist smittet 118 000 +500
innlagt125 +11
døde 757 +7
påvist smittet 160 000 000+759.7K
døde 3 330 000 +13.9K
Se mer

Det var en klassisk politisk maktkamp. Helseminister Bent Høie truet med å overstyre byrådet i Oslo dersom det ikke raskt fulgte opp Helsedirektoratets anbefalinger. Sentralmakten viste klørne. Mot sto byrådsleder Raymond Johansen som sterkt understreket betydningen av det kommunale selvstyret og behovet for å tilpasse tiltakene til situasjonen i hovedstaden. Det kunne endt i en nokså farlig konflikt med konsekvenser for tilliten til myndigheter, politikere og den nasjonale kampen mot corona.

I stedet fikk vi et forlik. Oslo påbyr munnbind i kollektivtransporten, forbyr innendørs arrangementer med mer enn 50 deltakere uten faste plasser og pålegger skjenkestedene å registrere gjester for mulig smittesporing. Derimot vil ikke Oslo senke makstallet for møter i private hjem fra ti til fem personer, slik Helsedirektoratet anbefalte. Kommunen strammer heller ikke inn skjenketidene på byens utesteder og forbyr ikke arrangementer på byens universiteter og videregående skoler.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer