LEDER

Sian og vaktene ved Oslo rådhus:

Reaksjonen fortjener vår dypeste respekt

Sikkerhetsvaktene ved Oslo rådhus er blant årets absolutte helter.

ANMELDT: Søndag 19. desember samlet medlemmer fra den islamfiendtlige grupperingen Sian utenfor Oslo rådhus og brente koraner. Da rådhusvaktene grep inn, ble det dramatisk. Video: Privat. Reporter: Christian Fjermeros Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Scenen er nesten umulig å få ut av hodet. Vakta fra Oslo rådhus har nettopp fått ansiktet sprayet rødt med en væske fra en Sian (Stopp islamiseringen av Norge)-demonstrant, men holder roen mens skjellsordene hagler. «Svin» og «forræder» blir vaktene kalt. Sian-demonstrantene spør gjentatte ganger om den ene vakta er muslim. Også han beholder roen, og svarer ikke. Leder for Sian, Lars Thorsen, gir overfor Dagbladet full støtte til ordbruken, og kaller handlingene til sikkerhetsvaktene ved rådhuset for «et direkte angrep på demokratiet».

Det er mildt sagt å snu saken på hodet.

Det som skjedde, slik det framstår i videoopptaket, var i grove trekk dette: En gruppe demonstranter fra Sian var møtt opp utenfor Oslo rådhus for å brenne koraner, slik organisasjonen har gjort en rekke ganger tidligere. To sikkerhetsvakter fra rådhuset, ansatt for å beskytte en sentral, demokratisk institusjon, kom ut med et par bøtter med vann, for å slokke brannen. Det oppstår en situasjon mellom en vakt og en demonstrant hvor det blir litt puffing, hvorpå Sian-demonstranten snur seg og sprayer vakta i ansiktet på kloss hold.

Opptrinnet er fanget av Sian selv, som nylig publiserte videoen i sosiale medier.

Reaksjonene har vært kraftige, med rette. Ytringen fra Sian, brenning av koraner, er ikke i seg selv ulovlig. Men å gjøre opp ild i et tett urbant miljø, rett foran et rådhus, gir myndighetspersoner en klar rett til å gjøre vurderinger av sikkerheten. Å spraye en sikkerhetsvakt i ansiktet er definitivt en oppførsel som politiet må gå videre med. Saken er anmeldt av sikkerhetsvakten som ble sprayet i ansiktet. Sprayen skal ha gitt en forbigående øyeskade. Forholdene er ikke omstridte eller vanskelige å få klarhet i – Sian har selv sørget for ypperlig, og godt tilgjengelig bevismateriale.

Koranbrenningen fra Sian har liten verdi som ytring, annet enn som provokasjon. Det betyr ikke at den kan eller skal straffeforfølges. Det forteller oss likevel mye om hvordan den kan betraktes, og hvordan vi kan bedømme den. Ytringen fortjener ingen respekt.

Sian-demonstrantenes hånende oppførsel overfor de to sikkerhetsvaktene fra Oslo rådhus understreker inntrykket av at ytringen bare er ment å skulle utløse motreaksjoner – som seinere kan brukes for å piske opp stemningen hos sympatisører av den islamfiendtlige gruppa. Folk som klarer å møte denne typen oppførsel med verdighet og sinnsro, fortjener vår dypeste anerkjennelse. Etter vår mening er det åpenbart at Sian-demonstrantenes angrep med spray i ansiktet mot sikkerhetsvakten bør kvalifisere til en reaksjon fra politiet. Sikkerhetsvaktene ved Oslo rådhus er uansett blant årets absolutte helter.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer