Redd Frogner kino

Er Oslos politikere totalt uvitende om Oslos arkitektoniske byhistorie?

OSLO KOMMUNES POLITIKERE

synes grenseløst uvitende om hvilke arkitektoniske skatter hovedstaden eier. Kommunen har revet og latt utallige byggverk forfalle. Og solgt unna.

Nå er det Frogner kino som er i faresonen. Før jul stemte Venstre for å selge Frogner kino, og et uhørt forslag kom: parkeringshus i stedet for arkitekt Lars Backers lille perle fra 1926.

Nå snur Venstre, og grunnen er at man i partiet ikke var klar over at kinosalen og interiøret for øvrig har stor verdi med utsmykninger av blant andre Per Krohg og Axel Revold innenfor Lars Backers utforming.

DET ER PRISVERDIG

at Venstre har fått gluggene opp, men det er rystende at Oslos politikere er så uvitende om byen de bestemmer over.

Og det har vist seg gang på gang. Man aner ikke hvilke skatter man sitter på, historieløsheten er stor.

Det kunne faktisk vært løst ved at kommunen kostet på seg en arkitekturrådgiver som ble spurt i enhver rivning- eller salgssak. For ikke å snakke om at vedkommende kunne engasjere seg tidligere når det gjelder bygg som er i ferd med å forfalle. Ekebergrestauranten er bare ett av altfor mange eksempler på bygg som bokstavelig talt har råtnet.

Jo da, vi har Byantikvaren, som er øverste ansvarlig for antikvariske bygg. Men det synes som om det er kontaktvanskeligheter mellom politikerne og Byantikvaren.

Nå går flertallet i Oslo bystyre inn for å redde Frogner kino. Hurra. Men dette fredningsforslaget kunne kommet langt tidligere, hvis det hadde vært et minimum av kunnskap til stede. Gode kilder er Oslo byleksikon og Arkitekturguiden.

OG MENS POLITIKERNE

tar til vettet, foreslår filmentusiaster å lage et forum for smale filmer i Frogner kino. Det er teknisk sjef ved Norsk filminstitutt, Jan Eberholst Olsen, som vil invitere distributører av smale filmer til samarbeid, ifølge Dagsavisen.

Da gjenstår det for Oslo kommune å ta ansvar: Sørg for at ikke enda mer arkitekturhistorie forsvinner fra bybildet.

For det er nok som det er. Bare innen kinobygg står skandalene i kø.

En gang i verden hadde man flotte kinolokaler både på øst- og vestkanten i Oslo. Vestkanten sitter igjen med Gimle og Colosseum etter at Ullevål kino og Kino-Palæet, den siste laget av arkitektene Lorentz Harboe Ree og Carl Buch, forsvant.

PÅ ØSTKANTEN

hadde vi blant andre Ringen kino, fortidas «lille Gimle», tegnet av F.S. Platou, Jarlen, tegnet av Knut Knutsen, og Parkteatret, som ble ombygd av den kjente jernbanearkitekten Erik Glosimodt. På Sinsen var det også kino. I Oslos midte Ove Bangs Sentrum kino. Symra, tegnet av Frode Rinnan, er nedlagt.

Flere av kinoene på østkanten endte som Rimi og Prix-butikker.

Vanvittige eksempler på bruk av arkitekturhistorien. Men penga rår.

Det er ikke mer å vente enn at det kan dukke opp forslag om parkeringshus på Frogner.

Hva blir det neste? Samvirkelag i Gimle?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.