LEDER

Redde seg den som kan

Både KrF og Venstre varsler mulig budsjettsamarbeid med venstresida framover. Det er et dødsstøt for Erna Solbergs prosjekt, og et frampek mot en ny politisk situasjon i Norge.

RAKNER: Kjell Ingolf Ropstad, Erna Solberg og Guri Melby holdt onsdag pressekonferanse i forbindelse med regjeringens budsjettkonferanse. Dagen før sa Ropstad fra at KrF kan være villig til å forhandle budsjett med Støre etter valget. Foto: Lise Åserud / NTB
RAKNER: Kjell Ingolf Ropstad, Erna Solberg og Guri Melby holdt onsdag pressekonferanse i forbindelse med regjeringens budsjettkonferanse. Dagen før sa Ropstad fra at KrF kan være villig til å forhandle budsjett med Støre etter valget. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

For litt over to uker siden avviste KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad å forhandle statsbudsjett med en eventuell regjering bestående av Ap og Sp. Nå har pipa fått en annen lyd. KrF-lederen som vant retningsvalget i partiet og førte KrF inn i Erna Solbergs regjering, bryter nå lenkene. Til TV2 tirsdag sier Ropstad at han er villig til å snakke med Støre om støtte til et mulig rødgrønt statsbudsjett.

Partilederen understreker riktignok at KrF går til valg på en sentrum/Høyre-regjering, men signalet om løsrivelse fra dagens regjeringsprosjekt er ikke til å misforstå. Venstre-leder Guri Melby kom med samme erkjennelse i et intervju med Vårt Land nylig. Venstre går til valg på dagens regjeringsprosjekt, men er på lengre sikt åpen for budsjettsamarbeid med venstresiden.

VALG: Tre partiledere vil bli Norges neste statsminister. Vi forklarer og legger regjeringskabalen. Laget av Marte Nyløkken Helseth og Marie Røssland. Vis mer

Dolkestøtet mot Erna Solberg kom dagen før Ropstad skulle inn i regjeringens budsjettkonferanse. Timingen er grusom for Solberg, mindre enn tre uker før valget. KrF og Venstres signaler er et tegn på at også de nå anser en valgseier som nærmest umulig. I tillegg er det flere underliggende årsaker til løsrivelsen. Både KrF og Venstre har brent seg på samarbeid med Frp i regjering, et samarbeid som nå dessuten er utelukket fra alle tre parter i overskuelig framtid. Samtidig virker Høyre låst til et samarbeid med Frp for å kunne oppnå flertall – i tillegg til at de trenger støtte fra sentrumspartiene. Det er en umulig situasjon.

ARENDAL: KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad får terningkast en av Dagbladets kommentarorer. Video: Dagbladet TV / Vegard Krüger. Reporter: Jørgen Gilbrant. Vis mer

Samhørigheten mellom KrF og Venstre er også kraftig svekket. KrF er ikke lenger et like tydelig klimaparti, og har ikke vært noen sterk støttespiller i denne saken for Venstre i regjeringssamarbeidet. KrF dyrker i stedet i sterkere grad en verdikonservativ familiepolitikk, som går på tvers av Venstres liberale standpunkter. Koalisjonen er utkjørt og nedslitt etter åtte år.

For KrF og Venstre gir det ingen mening lenger å låse seg til høyresiden, og det betyr at sentrum igjen kan vippe makta i Stortinget ved å samarbeide begge veier. Dette er den naturlige rollen for begge disse partiene.

Dette peker framover mot en ny politisk situasjon i Norge. Velgervandringene før dette stortingsvalget har vært enorme. En av fire stemmer på et annet parti denne gangen enn ved forrige stortingsvalg. Klimapartiene vokser voldsomt, Senterpartiet har dominert fullstendig, men er nå valgkampens store taper. KrF og Venstre kjemper nå for å gjøre seg relevante i dette hurtig skiftende landskapet, først og fremst ved å komme seg over sperregrensen. Løsrivelsen må forstås i lys av det. Venstre og KrF forsøker å redde seg selv.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer