Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Reddet fra glemsel

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Gransker du avisenes arkiver, er det ingen treff på «Anders Rishovd». Men han har levd og han har skapt. Han rakk bare ikke å få vist det før han døde. Var det ikke for to av hans venner, Tone Dalen og Camilla Luihn, ville det eneste minnet om Rishovd vært gravsteinen i Rygge.
  • Åtte arbeider rakk han å vise før han døde. Dalen og Luihn grep fatt i noen av tingene han etterlot seg. De slo fra seg tanken på en utstilling, fordi den ikke ville vist i tilstrekkelig grad hvem han var.
  • Han etterlot seg ikke noe avskjedsbrev, ingen forklaring. Men mengder av notater, fotografier, arbeider i metall, collager, tegninger, installasjoner og ei kongekrone. Det danner utgangspunktet for boka «Pga. visse materialtekniske problemer, ønsker jeg å legge prosjekt L U F T på is». Formuleringen stammer fra et brev han skrev til RAM Galleri, der han skulle debutert som separatutstiller i mars 1999. I boka ser man skisser til noen av arbeidene. De levner liten tvil om at Anders Rishovds navn ville vært kjent av mange, hvis han hadde fått leve.
  • Hva ville Rishovd ha sagt om vennenes minnebokprosjekt? «Han ville sikkert hatt mange innvendinger. Det får så være. Vi ville bare at folk skulle vite at han har levd,» sier Tone Dalen. «Han var streng mot seg sjøl og streng mot andre. Anders var ingen lettvint type, men han hadde en humor vi satte pris på, og som også preget flere av verkene hans.»
  • Rishovd arbeidet med flere prosjekter. Blant annet «Mailart for the future». En metallboks, med hemmelig innhold, ble gravd ned ved hans hjem ved Vigelandsparken. Ingen veit hva, hvor eller hvorfor. Hans siste prosjekt, «Rajiv», var en planlagt kolleksjon med husgeråd, presentert med det simulerte varemerket RAR. Utstillingen var kommet til skissestadiet da Rishovd døde, 37 år ung. Han ble en av dem The Band synger om i «Too Soon Gone». Det er lett å slutte seg til Tone Dalens utbrudd:

- Forferdelig irriterende at han stakk av!

Hele Norges coronakart