KOMMENTARER

Attentatet mot Putins fiende

Regimet skulle drepe, og flagge det

Normalt er det bare organisert mafia som dreper, og så flagger det. Nå vet vi at også gift-attentatet mot den russiske opposisjonelle Aleksej Navanlyj har en klar signatur. Hilsen de hemmelige tjenester.

FORGIFTET: Alexej Navalnyj, her fotografert under en demonstrasjon i Moskva i 2017. Foto: REUTERS / Maxim Shemetov   / NTB scanpix
FORGIFTET: Alexej Navalnyj, her fotografert under en demonstrasjon i Moskva i 2017. Foto: REUTERS / Maxim Shemetov / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Hva som gikk etter planen, og hva som gikk galt, i gift-attentatet mot Aleksej Navalnyj, er vanskelig å si. For det er åpenbart at noen ønsket ham død. Men det er like åpenbart at han – i hvert fall så langt – har overlevd mot alle odds. Og at da han til slutt ble sendt sterkt skadd til Tyskland, så var det for at drapssignaturen skulle bli funnet. Og forstått. Selv om drapssignaturen neppe ville blitt oppdaget hvis Navalnyj hadde dødd i Russland, slik planen i utgangspunktet var. For noe gikk etter planen, og noe gikk galt, i gift-attentatet mot Aleksej Navalnyj.

Det har gått nesten to uker siden Aleksej Navalnyj ble forgiftet, etter alt å dømme da han drakk en kopp te på flyplassen i Omsk i Sibir, mens han ventet på flyet til Moskva. På flyet til Moskva ble Navalnyj akutt syk, så flyet snudde, og Navalnyj ble lagt inn på sykehus i Omsk. Der fikk han livreddende behandling, uten at legene sa de kunne finne spor av forgiftning, før han etter mye om og men ble sendt til Tyskland.

Onsdag ble det klart at tyske leger fant spor av novitsjok i Navalnyj. Det er det samme stoffet som ble brukt i forgiftningen av dobbeltagenten Sergej Skripal og hans datter Julia, i Salisbury i Storbritannia for to år siden. Det attentatet ble utført av to agenter som var oberster i den russiske militære etterretningen GRU, som konkurrerer med FSB, der Vladimir Putin var sjef før han ble president. De to konkurrerer om å være spydspissen – eller sverdet og skjoldet – i den patriotiske kampen som Putins Russland kjemper mot sine fiender hjemme og ute.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer