DEBATT

Regjeringa må vise muskler

Klimaendringer og krig i Europa har kastet om på hele energisystemet. Den nye sikkerhetssituasjonen består av en russisk diktator som bruker energi som våpen.

LANGSOMT: Regjeringen har somlet i møte med den overhengende kraftkrisa, skriver MDGs energipolitiske talsperson. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
LANGSOMT: Regjeringen har somlet i møte med den overhengende kraftkrisa, skriver MDGs energipolitiske talsperson. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Einar Wilhelmsen (MDG). Foto: Terje Pedersen / NTB
Einar Wilhelmsen (MDG). Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Klimaendringer og krig i Europa har kastet om på hele energisystemet. Den nye sikkerhetssituasjonen består av en russisk diktator som bruker energi som våpen. Samtidig nøyer regjeringen seg med strømstøtte til folket, og lar være å gjøre noe som helst med det underliggende problemet: energikrisen.

I en situasjon med energikrise på grunn av russisk angrepskrig kan vi ikke bare skru igjen krana, kappe kablene og tenke på oss sjæl. Vi må handle.

Regjeringen har somlet i møte med den overhengende kraftkrisa. Deres løsning har vært å skyve ansvaret over på energikommisjonen de satte ned, og håpe at krisa skal gå over. Men krigen i Ukraina går neppe over med det første.

Strømstøtten holder utgiftene nede for husholdningene. Det er bra, men et lite plaster på problemet er dårlig styring. Vi trenger energi, fort, og vi trenger tiltak som virker. Akkurat nå teller hver kilowattime energi i Europa, og da må vi gjøre alt vi kan for å spare og produsere mer kraft.

Det vi trenger nå er en omfattende satsing på energieffektivisering og solenergi, for å få ned energiforbruket før vinteren og avlaste magasinene. Satsingen kan og må gjennomføres på uker, ikke år, og må særlig rettes inn mot dem som har dårligst råd og som sliter mest med høye priser.

På lang sikt må vi forsere utbyggingen av ny fornybar kraft betydelig, først og fremst med havvind. Og dette må skje under helt nye naturvernkrav: Vi er nødt til å produsere kraft uten å ødelegge mer natur.

Samtidig er kraftprisene rekordlave nord for Dovre. Man burde for lengst sett på hurtigutbygging og forsterking av nettet for overføringer mellom nord og sør. Å åpne opp for ny vannkraftutbygging i vernede vassdrag blir fort en miljøkatastrofe.

Det er ikke å legge skjul på at regjeringens somling også er et resultat av intern stridighet om Norges forhold til kontinentet. Et tettere energisamarbeid med naboland er helt avgjørende for Europas klima- og sikkerhetspolitikk, grønn næringsutvikling og norsk forsyningssikkerhet. Nå er vi satt på prøve.

Det er pinglete av regjeringen å fortsette å påstå at politikerne ikke har noen verktøy i møte med kraftkrisa. En hurtigkraftpakke for energisparing og solenergi kan skaleres raskt og gi betydelig effekt allerede til vinteren - hvis man vil.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer