I Florida i USA har det blitt forbudt å snakke om homofili på barneskolen. I Ungarn er kjønnsstudier nedlagt av regjeringen. I Polen er det innført en rekke såkalte «LHBT-frie soner» og det er stadige angrep på retten til seksualundervisning i skolen. I Brasil skal skolene «renses» for «kjønnsideologi».
Og i Sør-Afrika drives det kampanjer for å stoppe undervisning om seksualitets- og kjønnsmangfold i skolen, med støtte fra evangelistiske bevegelser i USA. I disse og svært mange andre land vokser de autoritære kreftene seg sterkere, og likestillingen er under press.
Utviklingen fikk rakettfart under den amerikanske Trump-regjeringen, hvor det ble forbudt å motta bistandsmidler fra USA dersom man tilbyr aborttjenester eller informerer om det.

Et farlig sluttspill om Ukraina
Når regjeringen vil kutte i den internasjonale støtten til seksualundervisning er det en gavepakke til Trumps likesinnede verden over. I lang tid har kampen for likestilling og skeives rettigheter hatt vind i seilene. Men nå jobber en global bevegelse med å snu denne vinden – og sentralt for dem står motstanden mot unges rett til helhetlig seksualundervisning.
Det er en menneskerett å lære om kropp, seksualitet, forelskelse og retten til å selv bestemme når, om og hvem man vil ha sex med. Dessverre er tilgangen på denne kunnskapen under stadig sterkere press.
I tillegg har pandemien rammet unge jenter og kvinner særlig hardt, og satt likestillingen tilbake. På verdensbasis har det vært en økning i kjønnsbasert vold, tenåringsgraviditeter, barneekteskap og skadelige skikker, og et økt press på tilgang til seksuelle og reproduktive helsetjenester.

Kryper for diktaturet
Med dette bakteppet er det viktigere enn noen gang å trappe opp støtten til seksualitetsundervisning globalt. Norge har i lang tid vært en forkjemper for likestilling og skeives rettigheter. Nå er det på tide å vise alvor dersom vi skal fortjene ledertrøya.
Vi ber derfor Stortinget om å reversere de dramatiske kuttforslagene som rammer likestilling og seksuelle og reproduktive rettigheter, og gjeninnføre den planlagte satsingen på 50 millioner til seksualitetsundervisning.