DEBATT

Bistandskutt:

Regjeringen går i Trumpfella

Når regjeringen vil kutte i den internasjonale støtten til seksualundervisning, er det en gavepakke til Trumps likesinnede verden over.

RAKETTFART: Utviklingen fikk rakettfart under den amerikanske Trump-regjeringen, hvor det ble forbudt å motta bistandsmidler fra USA dersom man tilbyr aborttjenester eller informerer om det, skriver innleggsforfatterne. Foto: Joe Maiorana / AP
RAKETTFART: Utviklingen fikk rakettfart under den amerikanske Trump-regjeringen, hvor det ble forbudt å motta bistandsmidler fra USA dersom man tilbyr aborttjenester eller informerer om det, skriver innleggsforfatterne. Foto: Joe Maiorana / AP Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I Florida i USA har det blitt forbudt å snakke om homofili på barneskolen. I Ungarn er kjønnsstudier nedlagt av regjeringen. I Polen er det innført en rekke såkalte «LHBT-frie soner» og det er stadige angrep på retten til seksualundervisning i skolen. I Brasil skal skolene «renses» for «kjønnsideologi».

TILGRISET: Leonardo da Vincis verdenskjente maleri ble søndag 29. mai utsatt for hærverk. Video: Twitter / B.T. Vis mer

Og i Sør-Afrika drives det kampanjer for å stoppe undervisning om seksualitets- og kjønnsmangfold i skolen, med støtte fra evangelistiske bevegelser i USA. I disse og svært mange andre land vokser de autoritære kreftene seg sterkere, og likestillingen er under press.

Utviklingen fikk rakettfart under den amerikanske Trump-regjeringen, hvor det ble forbudt å motta bistandsmidler fra USA dersom man tilbyr aborttjenester eller informerer om det.

Når regjeringen vil kutte i den internasjonale støtten til seksualundervisning er det en gavepakke til Trumps likesinnede verden over. I lang tid har kampen for likestilling og skeives rettigheter hatt vind i seilene. Men nå jobber en global bevegelse med å snu denne vinden – og sentralt for dem står motstanden mot unges rett til helhetlig seksualundervisning.

Det er en menneskerett å lære om kropp, seksualitet, forelskelse og retten til å selv bestemme når, om og hvem man vil ha sex med. Dessverre er tilgangen på denne kunnskapen under stadig sterkere press.

I tillegg har pandemien rammet unge jenter og kvinner særlig hardt, og satt likestillingen tilbake. På verdensbasis har det vært en økning i kjønnsbasert vold, tenåringsgraviditeter, barneekteskap og skadelige skikker, og et økt press på tilgang til seksuelle og reproduktive helsetjenester.

Med dette bakteppet er det viktigere enn noen gang å trappe opp støtten til seksualitetsundervisning globalt. Norge har i lang tid vært en forkjemper for likestilling og skeives rettigheter. Nå er det på tide å vise alvor dersom vi skal fortjene ledertrøya.

Vi ber derfor Stortinget om å reversere de dramatiske kuttforslagene som rammer likestilling og seksuelle og reproduktive rettigheter, og gjeninnføre den planlagte satsingen på 50 millioner til seksualitetsundervisning.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer