DEBATT

Yrkesskaderstatning

Regjeringen løper fra ansvaret

Trusler og voldsbruk i norske fengsler er blitt urovekkende vanlig. I Kriminalomsorgen kan vi ikke lenger føle oss trygge på jobb.

PÅLAGT RISIKABLE ØVELSER: - Det er merkelig å lese at skade som har skjedd under øving i Kriminalomsorgen ikke defineres som yrkesskade, mens det nå er vedtatt at skade under øvelser i politiet kan oppnå yrkesskade, skriver innsenderne. Foto: Kriminalomsorgen
PÅLAGT RISIKABLE ØVELSER: - Det er merkelig å lese at skade som har skjedd under øving i Kriminalomsorgen ikke defineres som yrkesskade, mens det nå er vedtatt at skade under øvelser i politiet kan oppnå yrkesskade, skriver innsenderne. Foto: Kriminalomsorgen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det er risikabelt å jobbe i Kriminalomsorgen. Vi må være forberedt på plutselige hendelser som kan skje fra domfelte og innsatte. Derfor er vi pålagt fysiske øvelser. For å være realistiske må også øvelsene bli risikable. Men får vi yrkesskadeerstatning hvis det skulle gå galt på trening? Nei, ikke etter regjeringens mening.

Før de tok ferie, rakk et knapt flertall i Stortinget å nekte oss samme vilkår som politiet, våre kolleger i justissektoren. 9. juni stemte regjeringspartiene sammen med Fremskrittspartiet, ned opposisjonens forslag om å likestille ansatte i Kriminalomsorgen og Politiet. Vi føler oss sviktet og opplever dette som grov forskjellsbehandling. Slik vi ser det løper justisministeren fra sitt ansvar som arbeidsgiver.

Vi i Kriminalomsorgen er åpenbart ikke like mye verdt som våre kollegaer i politiet.

Trusler og voldsbruk i norske fengsler er blitt urovekkende vanlig. I Kriminalomsorgen kan vi heller ikke føle oss trygge på jobb. Tryggheten blir derfor ikke bedre når et politisk flertall ikke engang vil gi oss økonomisk sikkerhet ved yrkesskade.

Vi er altså de som står i førstelinjen i norsk kriminalomsorg. Vi står på for å sette en politisk vedtatt kriminalpolitikk ut i livet, for å gjøre samfunnet sikrere for oss alle. Og de to siste regjeringsperiodene har vi stått på mer enn noen gang, fordi regjeringen systematisk har kuttet i driftsbudsjettene. Og innsparingene har skjedd på bemanning, ofte i førstelinjen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer