DEBATT

Søgne-saken:

Regjeringen lytter

Senterpartiet tar folk på alvor. De som er eksperter på hvordan en god kommune ser ut, er de som selv bor og lever der.

SENTRALISERING: Vi har gått fra et Stortingsflertall med Høyre og FrP som alltid valgte sentralisering og stordrift, til en regjering som nå lytter til folk lokalt, skriver Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
SENTRALISERING: Vi har gått fra et Stortingsflertall med Høyre og FrP som alltid valgte sentralisering og stordrift, til en regjering som nå lytter til folk lokalt, skriver Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Regjeringen lytter til initiativet fra innbyggerne i Søgne og Songdalen. De skal få bli hørt i en folkeavstemning om de vil bli i nye Kristiansand eller få tilbake Søgne og Songdalen som selvstendige kommuner. I Dagbladets leder 9. juni blir dette sterkt problematisert.

- BANER VEI: Olav Chen, sjeføkonom i Storebrand, forteller hvordan rentehoppet i USA kan påvirke Norge. Video: Dagbladet TV. Reporter: Ralf Lofstad. Vis mer

Vi har gått fra et Stortingsflertall med Høyre og FrP som alltid valgte sentralisering og stordrift, til en regjering som nå lytter til folk lokalt. Etter åtte år med feilslåtte tvangssammenslåinger og strukturreformer er det kanskje uvant for noen i riksmediene med en regjering som velger vekk sentraliseringen.

Dagbladet lengter tydeligvis etter storkommuner. Mellom linjene ligger det en forakt for de nære tjenestene, og en forståelse av demokratiet som er litt underlig.

I motsetning til Dagbladet mener jeg det er en styrke at Norge har ulike kommuner i ulike størrelser. Norge er et langstrakt land, med både fjorder, fjell og mange øyer. Dette er en del av mangfoldet i landet vårt. Vi må tilpasse oss til det landet vi har. Jeg har tro på nærhet. For store systemer kan gjøre mennesker små. Det er ingen eldre som drømmer om å komme til Norges største eldrehjem.

Norge er et langt land, med små og store lokalsamfunn. Hvordan man best organiserer kommunale tjenester vil være annerledes i Bærum enn i Båtsfjord.

Kjernen er at vi skal sikre gode tjenester nær folk, uavhengig av hvor stor kommunen er. Da er det å lytte til folk avgjørende. Det er nemlig de med skoene på som vet best hvordan de får gode liv.

Senterpartiet tar folk på alvor. De som er eksperter på hvordan en god kommune ser ut, er de som selv bor og lever de. Derfor skal innbyggerne i Søgne og Songdalen få si sin mening – og bli lyttet til. Det er å utvikle gode lokalsamfunn med tjenester nær folk over hele Norge.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer