DEBATT

Midlertidige ansettelser:

Regjeringen ser ikke konsekvensene

En fot innenfor er bedre enn to utenfor. Halvparten av de som får en midlertidig stilling, er i fast jobb et år senere.

STRAMMER SKRUEN: Når regjeringen og statsminister Jonas Gahr Støre, nå strammer skruen til for midlertidige ansettelser, betyr det at de som sliter med å komme inn i arbeidslivet vil fortsette å slite med det, skriver innsenderen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
STRAMMER SKRUEN: Når regjeringen og statsminister Jonas Gahr Støre, nå strammer skruen til for midlertidige ansettelser, betyr det at de som sliter med å komme inn i arbeidslivet vil fortsette å slite med det, skriver innsenderen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Anna Molberg
Anna Molberg Vis mer

Noe av det viktigste vi gjør for å utjevne sosiale forskjeller er å få folk inn i arbeid. Det å være til nytte, fylle tiden med noe meningsfullt og ha større økonomisk frihet gjør oss lykkeligere. Nå varsler regjeringen at den generelle adgangen til midlertidige ansettelser skal fjernes – men aner regjeringen konsekvensene?

I tillegg til å legge til rette for at bedriftene kan skape jobber, har Høyre modernisert arbeidsmiljøloven. Adgangen til midlertidige ansettelser og innleie, er god hjelp for næringslivet og for de som ønsker en fot innenfor arbeidslivet. Trolig hadde mange bedrifter latt være å ta inn nye ansatte dersom vi ikke hadde hatt den fleksibiliteten den forrige regjeringen innførte.

I Norge er vi enige om at faste, hele stillinger skal være hovedregelen. Forskjellen på Høyre og regjeringen er at vi anerkjenner at en midlertidig stilling kan være et avgjørende springbrett inn i fast heltidsstilling.

Når regjeringen nå strammer skruen til for midlertidige ansettelser, betyr det at de som sliter med å komme inn i arbeidslivet vil fortsette å slite med det. Regjeringen anlegger dermed en høyere terskel for å få flere ut i jobb. Det er bedre å komme inn i arbeid midlertidig, enn å passivt motta trygdeytelser mens du venter på den hele, faste stillingen. Halvparten av de som får en midlertidig stilling, er i fast jobb et år senere.

Snart er fleksibiliteten i arbeidsmiljøloven historie. Det kan i ytterste konsekvens bety at den ene stillingen hos den ene bedriften aldri kommer, og det kan bety at den ene personen som kunne besatt den, fortsetter å gå ledig.

Endringene som nå er varslet er ren ideologi.

Har regjeringen snakket med verft langs kysten om deres behov for arbeidskraft?

Har regjeringen snakket med bemanningsbyråene som daglig hjelper folk inn i arbeid?

Har regjeringen snakket med de som har fått jobb gjennom midlertidig stilling?

Det er tydelig at det er regjeringens ideologi som trumfer behovene i den virkelige verden.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer