LEDER

Regjeringen snubler i skatteøkninger

Norge trenger mer skattepenger fra vind- og vannkraft. Regjeringen må likevel huske at vi også trenger mer fornybar kraft.

GRUNNRENTE: Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum har frontet den nye grunnrenteskatten. Foto: Rodrigo Freitas / NTB
GRUNNRENTE: Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum har frontet den nye grunnrenteskatten. Foto: Rodrigo Freitas / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Regjeringens innføring av grunnrente på havbruk, på vindkraft - og økt grunnrente på vannkraft, er riktig – og har solid faglig forankring. I all hovedsak.

Det er likevel viktige og alvorlige mangler i innretningen. Disse er regjeringen helt nødt til å ta tak i.

Dette gjelder særlig innenfor vind- og vannkraft. Innenfor vannkraften er hovedproblemet det såkalte høyprisbidraget. Dette er en ekstraskatt som slår inn når strømprisen bikker 70 øre. Høyprisbidraget skal være midlertidig, men kan oppfattes som en varig skatteendring fordi 70 øre nærmest er blitt etablert som en politisk tålegrense for strømpris i Norge. Usikkerheten gjør at vannkraftprodusenter kvier seg for å investere i prosjekter som i så fall vil være ulønnsomme.

Dessverre viser det seg også å være trøbbel med innretningen på den nye grunnrenteskatten for vindkraften. Finans Norges Idar Kreutzer møtte i Stortingets høring om statsbudsjettet denne uka, og kom der med en kraftig advarsel. Næringen selv advarer mot konkurser på grunn av måten skatten er utformet. Den inneholder ikke overgangsordninger, som for eksempel gjør at vindkraftprosjekter som er bygget tidlig og leverer på fastpriskontrakter med lav pris, blir helt urimelig hardt rammet av skatteendringen.

Kreutzer fortalte i høringen i Stortinget at han nylig har vært i et møte med en rekke internasjonale investorer, hovedsakelig pensjonsfond, som mener videre investeringer i norsk vindkraft med dette ikke er sannsynlig. Investorene representerer fond med en total investeringskapital tilsvarende åtte norske oljefond. Kreutzer kaller dette en potensiell internasjonal skandale.

Det er store ord, men kan ikke bare viftes vekk slik Senterpartiets finanspolitiske talsperson Geir Pollestad gjorde i et intervju med E24.no denne uka. Pollestad mener det er så mye som skjer internasjonalt, at denne problemstillingen «ikke når opp». Det er forsåvidt et godt retorisk poeng, men underslår sammenhengen de store internasjonale krisene har med nettopp investeringer i fornybar energi. Energikrisa har gjort slike investeringer mer viktige både økonomisk og geopolitisk. Norge har allerede en utfordring med at olje- og gassvirksomheten stikker av med investeringer og arbeidskraft. Hvis Norge i tillegg spenner bein på investeringsviljen i fornybarprosjekter er det et stort problem.

Både vann- og vindkraftbransjen er tydelige på at de ønsker den nye skatten velkommen. Det er et viktig premiss. Grunnrentebeskatning er et bærende prinsipp i norsk økonomi, altså ekstra skatt på den avkastningen som eksklusiv tilgang til naturressursene gir. Nå handler det om å finne en praktisk løsning som ikke rammer skjevt, eller skaper usikkerhet for investeringer i fornybar energi. Det er Norge helt avhengige av i tid med energikrise.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer