LEDER

Regjeringen snubler i skatteøkninger

Norge trenger mer skattepenger fra vind- og vannkraft. Regjeringen må likevel huske at vi også trenger mer fornybar kraft.

GRUNNRENTE: Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum har frontet den nye grunnrenteskatten. Foto: Rodrigo Freitas / NTB
GRUNNRENTE: Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum har frontet den nye grunnrenteskatten. Foto: Rodrigo Freitas / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Regjeringens innføring av grunnrente på havbruk, på vindkraft - og økt grunnrente på vannkraft, er riktig – og har solid faglig forankring. I all hovedsak.

Det er likevel viktige og alvorlige mangler i innretningen. Disse er regjeringen helt nødt til å ta tak i.

Dette gjelder særlig innenfor vind- og vannkraft. Innenfor vannkraften er hovedproblemet det såkalte høyprisbidraget. Dette er en ekstraskatt som slår inn når strømprisen bikker 70 øre. Høyprisbidraget skal være midlertidig, men kan oppfattes som en varig skatteendring fordi 70 øre nærmest er blitt etablert som en politisk tålegrense for strømpris i Norge. Usikkerheten gjør at vannkraftprodusenter kvier seg for å investere i prosjekter som i så fall vil være ulønnsomme.

Dessverre viser det seg også å være trøbbel med innretningen på den nye grunnrenteskatten for vindkraften. Finans Norges Idar Kreutzer møtte i Stortingets høring om statsbudsjettet denne uka, og kom der med en kraftig advarsel. Næringen selv advarer mot konkurser på grunn av måten skatten er utformet. Den inneholder ikke overgangsordninger, som for eksempel gjør at vindkraftprosjekter som er bygget tidlig og leverer på fastpriskontrakter med lav pris, blir helt urimelig hardt rammet av skatteendringen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.