LEDER

Regjeringen somler mens barnehagemillionene triller

Det er over to år siden regjeringen innrømmet at barnehagesektoren trengte et nytt grep. Nå haster det.

PÅ VENT: Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby har nå overtatt ansvaret for ny barnehagelov. Foto: Terje Bendiksby / NTB
PÅ VENT: Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby har nå overtatt ansvaret for ny barnehagelov. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Forrige uke stemte alle opposisjonspartiene på Stortinget for å endre ordlyden i barnehageloven. I dagens lov står det at «offentlige tilskudd skal komme barna i barnehagen til gode». Opposisjonen vil legge til et ord – «utelukkende» – og dermed stramme inn på muligheten for private barnehageeiere til å hente ut penger fra selskapene.

Dermed skriver vi enda et nytt kapittel i en debatt som nå går langt på overtid. Med barnehageforliket i 2005 fikk Stortinget skrudd opp tempoet på barnehageutbyggingen, med både private og offentlige med på laget. Etter dette krafttaket har det vært behov for å rydde opp, noe daværende kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) innrømmet i 2018. Etter en alvorlig rapport som pekte på monopolisering, og at verdiene hopet seg opp i store barnehagekjeder, slo han fast: «Nå er vi i en ny tid som preges av konsolidering. Det er store kjeder som har en betydelig avkastning og lønnsomhet.» Sanner og regjeringen varslet at den ville komme til Stortinget med en fullstendig gjennomgang av barnehageloven.

Det har tatt altfor lang tid.

IKKE FORNØYD: Torgeir Knag Fylkesnes er tydelig på hva han mener om regjeringens nye krisepakke på 21,1 milliarder kroner. Video: Bjørge Dahle Johansen og Arnhild Aass Kristiansen Vis mer

I mellomtida har store barnehagekonsern tilpasset selskapsstrukturen slik at eiendommene er skilt ut fra selve driften. Slik har konsernene kunnet gjøre to ting som har vært svært lukrativt:

De har kunnet selge eiendommer de fikk tilgang på eller finansierte på gunstige vilkår, til nye aktører med enorm fortjeneste. Tidligere i år solgte den private kjeden Læringsverkstedet 138 barnehagebygg for totalt 4,25 milliarder kroner, og satt igjen med milliardoverskudd.

Den andre metoden beskrev Dagbladet/Børsen i en artikkel tidligere denne måneden. Selskapet Trygge barnehager as har skilt ut barnehagedriften fra mange av sine barnehageselskaper og sitter igjen med 87 rene utleieselskaper som leier ut til like mange driftsselskaper. Utleieselskapene fikk i fjor et overskudd på 36 millioner kroner, mot bare fire millioner kroner i barnehagedrifts-selskapene de leide ut til.

«Ulikhet i resultat gjenspeiler at lønnsomheten er ulik i barnehage- og eiendomsbransjen», uttalte daglig leder. Det er en morsom tilsnikelse. Den «eiendomsbransjen» Trygge barnehager her snakker om, er jo fortsatt en del av barnehagebransjen - selv om selskapsstrukturen deres forsøker å overbevise oss om det motsatte.

Opposisjonen på Stortinget forsøker å fremme lovforslag for å dytte utviklingen i riktig retning. Sannheten er likevel at dette er opp til regjeringen. Det er den som har utredningskapasitet til å finne forslag som gjør at denne sektoren kan komme under kontroll. Og det haster.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer