DEBATT

Ny klimapakke fra EU

Regjeringens elendige klimaform

EUs klimapolitikk oser av selvtillit om dagen, og holder høy fart. I Norge sitter regjeringen tilbakelent og ser på.

NØYER SEG IKKE: I EU nøyer man seg ikke lenger med å sette klimamål, nå skal det også lages planer, lover og pålegg for hvordan målene skal nås, skriver artikkelforfatteren. Her fra EUs hovedkvarter i Brussel. Foto: Yves Herman/Reuters
NØYER SEG IKKE: I EU nøyer man seg ikke lenger med å sette klimamål, nå skal det også lages planer, lover og pålegg for hvordan målene skal nås, skriver artikkelforfatteren. Her fra EUs hovedkvarter i Brussel. Foto: Yves Herman/Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

De siste ukene har folk fått glede seg over høye temperaturer og sol i store deler av landet. Men egentlig vet vi at varmen i verden blir mer livsfarlig for hvert år. Når gradestokken kryper opp mot 30, er livet fortsatt deilig i Norge.

I Canada har varmen tatt en hel landsby og mange menneskeliv. De par siste åra har Europa blant annet opplevd varmerekord på 45,9 grader i Frankrike, og store områder i Hellas har værtfullstendig innestengt i flammer. De fattigste som bor lite og trangt tåler varmen dårligst. Eldre dør i hjemmene sine. Sommerens hetebølger handler også om klimaendringene. Kloden vår koker.

Mens den norske regjeringen ser ut til å ha lagt seg i sommerdvale, har EU langt fra tatt ferie. Fit for 55 er ikke et treningsprogram for folk i midtlivskrise, selv om det kan høres sånn ut. Det er EUs nye politikk for å nå målet om 55 prosent klimakutt innen 2030. Det endelige målet er nullutslipp innen 2050. I EU nøyer man seg ikke lenger med å sette klimamål, nå skal det også lages planer, lover og pålegg for hvordan målene skal nås.

Etter planen vil EU i 14. juli lansere 12 lovområder som skal gjøre kvotemarkedet mer effektivt og styrke produksjonen av fornybar energi. I tillegg kommer politikk for en mer rettferdig fordeling, slik at kostnadene ved omstilling ikke skal bli for store for dem som har minst. EU mener at alle skal med, og planlegger å bygge opp et fond basert på klimaavgifter som skal deles ut til geografiske regioner og grupper som kommer dårlig ut av en grønn omstilling. Ikke alt EU tenker er lurt, eller egnet for norske forhold. Desto viktigere er det at vi har en egen, tydelig norsk politikk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer