LEDER

Regjeringens energimangel

God jul, og et brukbart nytt år til deg og dine. Hilsen regjeringen.

TRÅTT ÅR: Statsminister Jonas Gahr Støre holdt tirsdag sin halvårlige, oppsummerende pressekonferanse. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TRÅTT ÅR: Statsminister Jonas Gahr Støre holdt tirsdag sin halvårlige, oppsummerende pressekonferanse. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Det er energimangel i Europa, men det var også energimangel på Jonas Gahr Støres halvårlige oppsummerende pressekonferanse tirsdag.

Statsministerens utgangspunkt er ikke enkelt, men håndteringen av den fallende oppslutningen på meningsmålingene er påfallende defensiv.

SE NÅ: Statsminister Jonas Gahr Støre holder oppsummerende pressekonferanse før jul. Video: Regjerin... Vis mer

Støre har mange problemer han kan skylde på - med rette. På pressekonferansen tirsdag trakk han fram krigen i Ukraina som utgangspunktet for mye av det som er vanskelig. Putins krig, og strupingen av gasseksporten i tida før invasjonen, har skapt en energikrise i hele Europa. Som en følge av det har strømprisene økt i Norge. De økende energiprisene er også en av hovedfaktorene bak inflasjonen.

Regjeringen sier ofte at det ikke finnes enkle, kvikke løsninger på de problemene Norge nå står i. Det går ikke an å løfte Norge ut av verden, sa Støre tirsdag - og viste til at utfordringene Norge står i, er de samme som landene rundt oss opplever.

Et av områdene hvor utålmodigheten forståelig nok er størst, er strømprisene. Vi er enig med Støre i at det ikke finnes raske løsninger som vil få en slutt på de høye prisene - bortsett fra en allerede raus strømstøtteordning.

Problemet med å lene seg for tungt på denne fortellingen, er at det låter som om velgerne bare må vente og se – uten sikre utsikter til når bedringen vil komme.

Et godt eksempel på noe av det som kan forklare den slitne stemningen, kom fram under pressekonferansen.

Støre trakk fram et skolebesøk nylig hos en 2. klasse, sammen med kunnskapsminister Tonje Brenna. Da kjente han virkelig på betydningen av regjeringens velferdspolitikk, fortalte Støre.

Støre ville altså framheve at regjeringen nylig har vedtatt 12 timer gratis SFO for alle landets 2. klassinger. Det er bare to problemer med dette:

Når Støre skal skyte av ny politikk, og ikke bare forsvare velprøvde styringssystemer, trekker han fram noe som nesten ingen prater om. Når han vil definere regjeringens prosjekt, gi det en signatur, handler det dessuten om et gjennomslag SV fikk i forhandlingene om neste års statsbudsjett.

Hvor lenge kan regjeringen be om tålmodighet? Neste år er det kommunevalg. Støre selv avslørte moderate forventninger. Han skal støtte opp under arbeidet som gjøres lokalt, sa han til pressen i går. Forhåpentlig vil det føre til et «brukbart» valgresultat.

Da gjenstår det kanskje bare å ønske en god jul og et brukbart nytt år.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer