DEBATT

Enslige mindreårige asylsøkere

Regjeringens forslag må stoppes

Norge må avslutte diskrimineringen av enslige mindreårige asylsøkere.

OMSORGSKOMPETANSE?: Omsorgsansvaret for enslige mindreårige asylsøkere overføres fra barnevernstjenesten til UDI når de fyller 15 år. - Det er ikke først og fremst omsorgskompetanse man forbinder UDI med, skriver innsenderen. Her står Erna Solberg sammen med UDI-direktør Frode Forfang. Foto: Hkon Mosvold Larsen / NTB
OMSORGSKOMPETANSE?: Omsorgsansvaret for enslige mindreårige asylsøkere overføres fra barnevernstjenesten til UDI når de fyller 15 år. - Det er ikke først og fremst omsorgskompetanse man forbinder UDI med, skriver innsenderen. Her står Erna Solberg sammen med UDI-direktør Frode Forfang. Foto: Hkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I et nylig framlagt lovforslag går regjeringen inn for å opprettholde forskjellsbehandlingen av enslige mindreårige asylsøkere (EMA) mellom 15–18 år. Forslaget har passert det offentlige rom nesten ubemerket, til tross for at det er både oppsiktsvekkende og opprørende.

I dag får EMA -gruppen opp til 15 år, sitt omsorgstilbud sikret som alle barn i Norge som trenger omsorgshjelp, gjennom barnevernstjenesten. For disse barna er det opprettet egne omsorgssentre. Men det er Utlendingsdirektoratet (UDI) som har fått omsorgsansvaret for EMA-gruppen 15–18 år. Uansett hva man måtte mene om UDI, så er det, i motsetning til barnevernstjenesten, ikke først og fremst omsorgskompetanse man forbinder UDI med. Å bo på asylmottak er også noe ganske annet enn å bo i en omsorgsinstitusjon.

Forskjellsbehandlingen strider sannsynligvis mot Norges plikt til å etterleve Barnekonvensjonens påbud om å sikre barn «mot enhver form for diskriminering» (artikkel 2). Å gi ulik og mindre god omsorg til barn, som er like omsorgstrengende, basert på alder, virker diskriminerende og er dermed et brudd på menneskerettighetene til denne gruppen barn. Barnekonvensjonen gjelder ellers som norsk rett.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer