DEBATT

Næringsutvikling:

Regjeringens strategi slaktes

I valget mellom aktiv, grønn industriutvikling og utdatert ideologisk hengemyr, velger Høyre det siste.

UKLART: Erna Solberg og regjeringen vil sette av milliarder til hydrogen i Norge. Men til hvilke prosjekter eller når? Det er uklart. Og i regjeringens sju statsbudsjett, har vi ikke sett noe til disse milliardene, skriver Hadia Tajik. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
UKLART: Erna Solberg og regjeringen vil sette av milliarder til hydrogen i Norge. Men til hvilke prosjekter eller når? Det er uklart. Og i regjeringens sju statsbudsjett, har vi ikke sett noe til disse milliardene, skriver Hadia Tajik. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Snart er den norske høyreregjeringen blant de siste som holder på den gamle ideen om en passiv næringspolitikk, der markedet løser klimakrisen hvis bare staten sikrer litt starthjelp, men ellers er varsom med å «forstyrre». Jeg skjønner ikke at de tør.

Vi som lever i dag står foran en historisk snuoperasjon for klimaet. Vi har bare ni år på å halvere utslippene, om vi skal klare å unngå dramatiske klimaendringer og mer ekstremvær.

Dette har mange land rundt oss skjønt. Konkurransen er hardnet til om å bli landet som fortest kan kutte utslipp, og på samme tid bli den foretrukne leverandøren av grønn teknologi.

I Norge har næringslivet gjennom flere år etterspurt større strategiske partnerskap med staten, og klarere retningsvalg om hvor vi skal.

Et av de store spørsmålene i stortingsvalget denne høsten er: Bør vi i Norge fortsette omtrent som før, mens resten av verden tuter videre? Svaret er nei. Vi er ikke i nærheten av å være i rute for å nå målet om å halvere utslipp innen de neste ni årene. Og eksporten vår, sett opp mot importen, er på et bunnivå. Om vi ser bort fra olje og gass, var underskuddet vårt i handelsbalansen på 350 milliarder kroner i 2020.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer