DEBATT

Uværet i Finnmark:

Reiseskildring fra nord: Ingen spøk

Jeg er glad for at det ikke var turister som ble kastet ut i dette. Til dere som skal reise til Finnmark om vinteren, her har dere en oppskrift på hvordan det går an å komme seg dit du skal - etter hvert …

FORSINKELSER OG UVÆR: Det begynte allerede på Gardermoen, men det skulle bli flere forviklinger for Margrethe nordapå. Foto: Privat
FORSINKELSER OG UVÆR: Det begynte allerede på Gardermoen, men det skulle bli flere forviklinger for Margrethe nordapå. Foto: Privat Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Været i Norge nå

Oppdatert for 3 minutter siden

  Det er ingen målestasjoner som rapporterer nå.

  En reiseskildring fra nord - vi veit kor vi bor. Når værgudene, SAS og DAT sammensverger seg for å yte best mulig service fra Oslo til Finnmark …

  REISERUTA: Margrethe skulle reise fra Oslo Lufthavn til Karasjok, men endte med en «svipptur» innom Hammerfest først. Foto: Google Maps
  REISERUTA: Margrethe skulle reise fra Oslo Lufthavn til Karasjok, men endte med en «svipptur» innom Hammerfest først. Foto: Google Maps Vis mer

  Det er ingen spøk når det snør i sentrale deler i landet, det har vi sett gjentatte ganger på nyhetene i det siste. At vi bor i et vinterland har visst gått i glemmeboka. Nå får det konsekvenser for hjemreisen min fra Oslo til Lakselv med fly.

  Værgudene sørger for tett snødrev på Gardermoen fredag 26. januar, og det gjør at rullebanen blir stengt en liten stund fordi flyene som skal lande ikke ser landingslysene. Det er ikke noe å gjøre med det, men de bange anelsene en fikk når værmeldinga ble presentert i Dagsrevyen torsdag kveld, viser seg å slå til.

  FORSINKELSE: Det hele begynte med at flyet fra Gardermoen til Tromsø ble forsinket. Foto. Privat
  FORSINKELSE: Det hele begynte med at flyet fra Gardermoen til Tromsø ble forsinket. Foto. Privat Vis mer

  Flyet mitt, som skulle ha landet i Tromsø 18.40, tar til slutt av fra Gardermoen 19.20, nesten tre timer forsinket. Vi lander i Tromsø nøyaktig samtidig med at DAT-flyet fra Tromsø lander i Lakselv. Jeg er i godt selskap, vi er 12 passasjerer som skulle ha reist videre til Lakselv. Jeg lurer på hva slags samfunnsmessige konsekvenser det hadde fått at DAT hadde ventet på oss? (Har i ettertid fått høre at de i skranken ble gjort oppmerksom på at det var mange som kom med Oslo-flyet som skulle være med, men svaret var at forsinkelsen var for stor.)

  For oss 12 er det bare å traske til service-skranken hos SAS. De har i over en time vært klar over at det er mange passasjerer som har mistet flyet sitt, men likevel virker det som en overraskelse på dem at vi lurer hva som skjer nå. Men det er ikke noe problem, de booker oss om til neste fly som skal til Lakselv. Det går på søndag … Da begynner vi å protestere litt, en overnatting i Tromsø var vi innstilt på, men hele helga? En helgetur til Tromsø er ikke å forakte, men ikke når du helst vil hjem etter å ha vært på jobbreise i flere dager.

  Løsningsorienterte som folk i nord ofte er, finner vi ut at det går fly til Alta og Hammerfest samme kveld, kanskje det er mulig å få plass der? Eller Alta neste dag? Til og med en ni timers busstur fra Tromsø til Lakselv er ikke en umulighet for oss som er vant med reiseavstandene i nord. Det er nå forviklingene begynner.

  Det er to passasjerer som MÅ være i Lakselv lørdag morgen på grunn av jobb, men i stedet for at de i skranken spør i gruppa, foretas det en «lottotrekning» om to plasser til Hammerfest samme kveld som er ledige. Hammerfest – et skikkelig uværssted å reise til og fra, og uværet er på vei!

  Jeg er en av de to heldige som vinner plass til Hammerfest, men prøver å si at jeg kan godt vente til neste dag med å reise, slik at de som MÅ til Lakselv kan få plassen min. Men den andre heldige vil hjem, så da er det bare en plass ledig til dem, og jeg må reise. Etter retningslinjene skal jeg faktisk kunne velge om alternativet de har funnet er akseptabelt, men siden det har vært så mye styr med å ordne billetter til oss (de har hatt en time på seg før vi landet), må jeg bare ta plassen jeg har fått tildelt.

  Men vi får rekvisisjon på drosje fra Hammerfest til Lakselv, så vi slipper å legge ut og sende refusjonskrav i etterkant. Takk for det, men vet dere ikke at det er meldt uvær? Hva hvis veiene blir stengt? Reisefølget mitt til Hammerfest er heldigvis godt vant, så han ringer og spør om det er drosjer som kan kjøre oss til Lakselv når vi lander halv tolv på fredagskvelden. Det er ikke noe problem, drosja skal være klar når vi kommer, det er bare å ringe.

  Så, i stedet for en hotellseng og frokost med minstemann som går på skole i Tromsø, må jeg bruke hele natta på å reise hjem. Det er ikke akkurat det alternativet jeg hadde valgt selv, så humøret er ikke det beste akkurat nå. Når jeg attpåtil finner ut at flyet som vi skal ta skal mellomlande i Alta, lurer jeg på hva de tenker med i skranken hos SAS/DAT. De er garantert ikke kjent med værforholdene på de ulike veistrekningene i Finnmark.

  FULL STOPP: Drosjene kunne inne kjøre på grunn av kolonnekjøring, så det ble «buss for fly» til Honningsvåg. Foto: Privat
  FULL STOPP: Drosjene kunne inne kjøre på grunn av kolonnekjøring, så det ble «buss for fly» til Honningsvåg. Foto: Privat Vis mer

  Det viser seg at værgudene ikke er ferdige med oss. Det er innført kolonne fra Hammerfest til Kvalsund da det bare er en veibane som er åpen. De velvillige drosjesjåførene i Hammerfest kan ikke ta sjansen på å kjøre når det er kolonne, de har jo elbiler (og nok passasjerer å frakte i byen en travel fredagsnatt). Det farer noen tanker rundt i hodet om elbiler og vinterveier, men jeg skal ikke klage altfor mye. Jeg tenker på dem som sto fast over 13 timer mellom to ras i Hammerfest for noen dager siden, den ene bilen var en ambulanse med to pasienter, som til slutt ble hentet ut med SAR Queen. Det kunne altså vært verre (vær…).

  Det går jo tross alt kolonne!

  Heldigvis for oss (uheldigvis for dem) har flypassasjerene fra Hammerfest til Honningsvåg fått «buss for fly» på grunn av værforholdene i Honningsvåg, så da byr det seg en ny mulighet. Hvis vi får være med, og drosje fra Lakselv kan komme og hente oss i Olderfjord, så går det kanskje an å komme seg videre i natt. Reisefølget ringer og ordner - det er alltid bra med noen som kjenner noen og har vært ute en vinternatt før. Jeg har mest lyst til å ta inn på hotell i Hammerfest og så ta buss til Lakselv, men den går ikke før på søndag, så da er det bare å gjespe seg videre.

  «Buss for fly» fra Honningsvåg kommer, vi får plass og drosjene fra Lakselv er litt mer kjørevillige i fredagsnatta enn el-drosjene i Hammerfest. Etter å ha kjørt et lite kvarter er det stopp ved bommen for å vente på kolonnen fra Kvalsund. Den kjører heldigvis skytteltrafikk, så etter et lite kvarter til kjører vi på igjen.

  KOLONNE: Her kjører det heldigvis skytteltrafikk, så etter et lite kvarter kjører bussen videre. Foto: Privat
  KOLONNE: Her kjører det heldigvis skytteltrafikk, så etter et lite kvarter kjører bussen videre. Foto: Privat Vis mer

  Værgudene har ikke gitt seg helt, når vi nærmer oss Skaidi finner honningsvågingene ut at veien til øya er stengt på to plasser på grunn av uværet, så da blir det stopp på Skaidi. Reisefølget mitt tar en ny telefon til drosja, kan han komme og hente oss der? Ikke noe problem (det er det sjelden i Finnmark). Drosja kommer, det er bare å sette seg i bilen for (nest) siste etappe, og klokka halv fire er vi framme i Lakselv. For meg gjenstår bare sjarmøretappen hjem til Karasjok. Bilen starter, veiene er godt brøytet, så litt over halv fem om morgenen står jeg parkert hjemme på gårdsplassen.

  Heldigvis er jeg godt utrustet med nordnorsk sinnelag etter å ha bodd her i 28 år, og reisefølget mitt var en løsningsorientert kar, men jeg er glad for at det ikke var turister som ble kastet ut i dette. Til dere som skal reise til Finnmark om vinteren, her har dere en oppskrift på hvordan det går an å komme seg dit du skal - etter hvert …

  God natt!

  ENDELIG HJEMME: ... men kofferten, den ble igjen i Tromsø. Foto: Privat
  ENDELIG HJEMME: ... men kofferten, den ble igjen i Tromsø. Foto: Privat Vis mer

  PS: Jeg trenger ikke å slite med å dra inn kofferten over snøskavlene når jeg er hjemme, den ble igjen i Tromsø. Han trekker på smilebåndet drosjesjåføren, når han åpner bakluka for oss uten at vi har noen bagasje å legge inn der. Heldigvis ordnet han fra Widerøe alt, så jeg trenger ikke å slite med å fylle ut skjema selv, takk til deg. Siste nytt er at kofferten kommer med varetaxi fra Lakselv søndag ettermiddag.

  PPS: Lurer du på hvordan det gikk med honningsvågingene? De kjente noen som kjente noen, så brøytebilsjåføren kjørte dem i møte for å ta dem forbi veisperringene ved Hønsa og Nordkapptunnelen, så de var vel også hjemme tidlig på morgenen.

  Skrive til oss? Send innlegg her

  Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn