KOMMENTARER

Religionskrig om demokratiet i Brasil

Det minner om religionskrig, en kamp mellom gud og djevel, det handler om økonomi, sosialhjelp og familieverdier, og det står om demokratiet i Brasil, skriver Einar Hagvaag.

TEGNING: Finn Graff
TEGNING: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Åpenbart har president Jair Bolsonaro i Brasil forberedt seg på et nederlag i valget av president i oktober, der han møter tidligere president Luiz Inácio «Lula» da Silva. Lula har lenge hatt et klart forsprang på meningsmålingene. Men Bolsonaro nekter på forhånd å godta et nederlag. Noen politiske iakttakere lurer på om han vil prøve å hindre valget, andre frykter han vil forsøke et statskupp. Han kan se ut til å følge oppskrifta til Donald Trump i USA.

Bolsonaro har lenge angrepet landets valgordning, hvor det brukes elektroniske stemmeurner, som han påstår åpner for valgfusk. Nylig gikk han til et frontalt angrep mot Den Høyeste Valgdomstolen, som har ansvar for valget, i en tale til ambassadører fra hele verden i presidentens palass, Alvorada. Han påsto domstolen hadde vært utsatt for et datainnbrudd, som varte i «seks måneder», hvor «kildekoder, passord» var stjålet, «alt dette i ro og mak». Han la ikke fram et fnugg av bevis.

Talen førte til et skred av rasende svar. Presidenten i valgdomstolen, Edson Fachin, kalte det «utillatelig valgmessig fornektelse» fra statssjefen. USAs ambassade sendte like godt ut en uttalelse med ros av valgene i Brasil og kalte dem «en modell for landene på den vestlige halvkula og for hele verden».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.