DEBATT

Konspirasjonsteorier

Resistente konspirasjoner

Vi må slå ned på usannheter, falsk forskning og fordreide sannheter.

Foto: Richard Milnes/Shutterstock
Foto: Richard Milnes/Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Hvorfor får konspirasjonsteorier lov til å leve videre når de beviselig er feil? Hva er det som gjør dem så resistente mot logisk argumentasjon? Og hva gjør vi når konsekvensene av dem kan true gode liv?

Nylig kunne vi lese på nrk.no at USA er redd de ikke oppnår flokkimmunitet mot covid-19 fordi vaksinemotstanden vokser. NRK har intervjuet Darlene, som sier hun ikke frykter lungeviruset, men vaksinen.

– Jeg har hørt for mange skrekkhistorier om hva som er i den og alt. Og vet du, de sier de kan spore deg.

Hvem som sier at vaksinen kan spore deg og hvordan det foregår, er høyst uklart. Og skrekkhistoriene virker ikke å være særlig nøye ettergått. Men det burde de blitt. Ingrediensene i mRNA-vaksinene mot covid-19 er slett ikke hemmelige – de er bare et lite Google-søk unna.

Ingredienslisten kan ved første øyekast se nokså uforståelig ut for alle som ikke har inngående kunnskap til organisk kjemi. Dykker vi litt dypere ned i den, finner vi at den i hovedsak består av salt, lipider, folkelig kalt fett, og virkestoffet mRNA (som forresten ikke endrer DNA-et ditt). Intet kvikksølv, intet aluminium. Men det hjelper ikke mot konspirasjonene. Hvor hard må luten være?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer