DEBATT

Coronaregler

Restriksjonene er ute av proporsjoner

Siden januar har den norske regjeringen, med coronahotellet sitt, avskåret oss fra den norske familien vår.

UTE AV PROPORSJONER: - Nå som smitten er på vei ned, og store deler av befolkningen er vaksinert, synes restriksjonene ute av proporsjoner, skriver Morten Terp. Foto: Privat.
UTE AV PROPORSJONER: - Nå som smitten er på vei ned, og store deler av befolkningen er vaksinert, synes restriksjonene ute av proporsjoner, skriver Morten Terp. Foto: Privat. Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Jeg har alltid trodd at Norge og Danmark langt på vei hadde et felles syn på drømmer og utfordringer. At Norden var et åpent land vi kunne boltre oss i. Som dansk-norsk familie bosatt i København har vi halvparten av familien vår i Norge. Aldri har det vært noe problem – og aldri hadde vi trodd at det skulle bli noe problem. Men siden januar har den norske regjeringen, med coronahotellet sitt, avskåret oss fra den norske familien vår.

Det er rimelig å vedta restriksjoner når du er på vei mot toppen av en epidemi du ikke vet hvor ender. Men nå som smitten er på vei ned, og store deler av den norske (og nordiske) befolkningen er vaksinert, synes restriksjonene ute av proporsjoner.

I Sverige kan du reise inn uten karantene med en negativ coronatest. I Danmark kan du reise inn uten karantene, hvis du er vaksinert. På Island kan du reise inn uten karantene, hvis du er vaksinert. I Norge skal du tilbringe 10 dager på coronahotell (det høres finere ut enn det er) uansett om du er en turist fra smittehelvetet i India eller en vaksinert nordmann på vei hjem fra familiebesøk i Danmark.

Unnskyld meg, men det henger ikke sammen. Det er ansvarsfraskrivelse når den norske regjeringen skjærer alle over én kam. Det mangler proporsjonalitet mellom risikoen for smitte og de sanksjonene den pålegger både nordmenn og deres familier i Norden.

Turister fikk seg en skummel opplevelse da de måtte løpe fra en stor bølge på Island. Non Stop TV med Sondre og Christian. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de morsomste viralklippene du ikke vil gå glipp av! Se Non Stop TV med Sondre og Christian på Dagbladet! Vis mer

Det obligatoriske coronahotellet fortsetter nå på femte måned. Fem måneder høres kanskje ikke så mye ut, men for barna mine og besteforeldrene deres er fem måneder en evighet. Hver dag sjekker vi de norske nyhetene, og kan lese at Erna Solberg fester på fjellet og folk drikker seg dritings på barer. Men mine barns besteforeldre, som er vaksinerte, kan ikke besøke oss i Danmark uten å skulle 10 dager på coronahotell.

I 2019 vedtok de nordiske statsministrene en ambisjon om at Norden skal bli «verdens mest integrerte region». Å lukke grenser og innføre voldsomme restriksjoner overfor både egne og andre nordiske medborgere er å gå stikk motsatt vei. Jeg har lyst til å spørre den norske regjeringen: Er Norge på vei ut av Norden?

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer