DEBATT

Prinsessens bursdagsfeiring:

Rett og slett flaut

Deichman må bukke, nikke og neie for Oslo kommunes inntjeningskrav.

FIFFEN: Det er flaut at det flotteste bygget i byen, hvis viktigste funksjon er å være tilgjengelig for alle, blir omgjort til et lukket selskapslokale for fiffen, skriver innsenderne. Her fra innsiden av Deichman i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
FIFFEN: Det er flaut at det flotteste bygget i byen, hvis viktigste funksjon er å være tilgjengelig for alle, blir omgjort til et lukket selskapslokale for fiffen, skriver innsenderne. Her fra innsiden av Deichman i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det er lett å la seg rive med av pomp og prakt, men Dagbladets lederartikkel «Tonedøv bursdagsfeiring» 14. juni evner på forbilledlig vis å peke på et prinsipielt problem angående kommersialiseringen av hovedbiblioteket i Oslo.

LAGMØTE: Under lagmøtet før vennskapskampen på Skaugum kommer Jan Åge Fjørtoft med en vittig kommentar. Reporter: Melina Pambou Sundfør. Video: Henrik Ljosland. Vis mer

Ofte er det tilfredsstillende å kunne si «hva var det vi sa». Men i anledning prinsesse Ingrid Alexandras bursdagsfeiring, som gjør at Deichman Bjørvika, delvis – og på torsdag fullstendig – må holde stengt for publikum, er det mest trasig. Til opplysning var det nesten 7000 besøkende på hovedbiblioteket torsdag i forrige uke.

Vi hovedtillitsvalgte på Deichman, tillater å sitere oss selv i et intervju med Dagsavisen i fjor, der det ble gjort forsøk på å belyse problemene rundt kravet til inntjening og kommersiell utleie av biblioteklokalene:

«Vi mener det svekker inntrykket av hva et folkebibliotek skal være – gratis og åpent for alle; en stadig viktigere del av et bybilde som ellers i stor grad krever at en bruker penger der en vil oppholde seg. Når ansatte på Deichman må bruke arbeidstida til å tilrettelegge for kommersiell utleie, framfor å veilede publikum eller sette opp åpne arrangementer i egen regi, er det klart dette også går ut over kvaliteten på tjenestene våre».

Den gang svarte byråd Omar Samy Gamal at «utleievirksomhet styrker tilbudet», noe som er svært vanskelig å se i tilfellet kongelig bursdagsfeiring. Det er flaut at det flotteste bygget i byen, hvis viktigste funksjon er å være tilgjengelig for alle, blir omgjort til et lukket selskapslokale for fiffen.

Men igjen: Dette har vi som representerer fagforeningene på Deichman pekt på hele tiden. Politikerne i Oslo kommune har bestemt at Deichman skal tjene inn i overkant av 12 millioner i året. Naturlig nok fører kommersiell utleie til at lokalene ikke blir like tilgjengelige for publikum.

Idet vi ønsker alle jubilanter i Oslo til lykke med dagen, ønsker vi også velkommen en debatt om inntjeningskravet på Deichman. Vi mener at biblioteket skal være for Oslos befolkning – hele tiden – ikke stenges for de få som kan vifte med pengebunken, blått blod eller ei.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer