LEDER

Corona:

Rettferdige vaksiner

En rekke ordførere forsøker å gjøre pandemien til en del av distriktspolitikken og konflikten mellom by og land. Det er direkte skadelig.

VAKSINEFORDELING: Høyre-ordfører i Molde, Torgeir Dahl har skapt mye oppmerksomhet for sin kritikk av forslaget om geografisk skjevfordeling av vaksiner. Her sammen med partikollegaene Monica Molvær og Helge Orten under Høyres Landsmøte i 2016. Arkivfoto: Berit Roald / NTB
VAKSINEFORDELING: Høyre-ordfører i Molde, Torgeir Dahl har skapt mye oppmerksomhet for sin kritikk av forslaget om geografisk skjevfordeling av vaksiner. Her sammen med partikollegaene Monica Molvær og Helge Orten under Høyres Landsmøte i 2016. Arkivfoto: Berit Roald / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

bRegjeringen har bestemt at det skal foretas en moderat, smittebasert skjevfordeling av vaksiner. Kommuner og bydeler med høyt smittetrykk skal få 20 prosent flere vaksiner. Kommuner med lavt smittetrykk vil få en reduksjon i antall vaksiner på tre prosent. Dette innebærer blant annet at omtrent 6000 flere personer vil bli ferdigvaksinert i de mest utsatte bydelene i Oslo. I følge Folkehelseinstituttet (FHI) vil ordningen spare liv, hindre alvorlig sykdom og gi færre sykehusinnleggelser.

I forhold til smittens omfang og aggressive vekst er 6000 mennesker i en by med rundt 700 000 innbyggere nærmest symbolsk. Det er mindre enn én prosent av befolkningen. Likevel har avgjørelsen ført til skarpe protester fra kommuner som er mindre rammet av smitte enn de prioriterte kommunene i Oslo-regionen. Det reiser spørsmål som gjelder forståelsen av hva en pandemi er, og hva som er rettferdig fordeling når det er knapphet på vaksiner.

En pandemi er global og rammer hele verdens befolkning. Covid-19 muterer og nye virus er vesentlig mer smittsomme enn de opprinnelige. Det blir ingen trygghet før vaksinene når hele verdens befolkning. Ingen er trygg før alle er trygge. Dette er helt grunnleggende, og det bør styre hvordan vi produserer, prioriterer og fordeler vaksiner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer