DEBATT

Bokbransjen:

Rettferdiggjør ikke avtalebrudd

Flere og flere forfattere går nå gjennom sine royaltyavregninger og finner at royaltysatsen ikke har vært som den skulle ut fra normalkontrakten. For enkelte forfattere er det snakk om et bortfall av inntekter på flere hundre tusen kroner.

ALVORLIG: Selv om sakene Forfatterforeningen nå avdekker er alvorlige, understreker jeg gjerne på nytt at mange utgivere ikke har slike saker, noe vi selvfølgelig er glade for, skriver Heidi Marie Kriznik. Foto: Cornelius Poppe / NTB
ALVORLIG: Selv om sakene Forfatterforeningen nå avdekker er alvorlige, understreker jeg gjerne på nytt at mange utgivere ikke har slike saker, noe vi selvfølgelig er glade for, skriver Heidi Marie Kriznik. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Forleggerforeningen starter sitt innlegg «Er ikke blitt lurt» i Dagbladet 2. februar med å peke på at norske forfattere har verdens beste royaltyvilkår. Ja, opprettelsen av Forfatterforeningen og det arbeidet som er lagt ned gjennom 129 år, er en av de viktigste grunnene til at det er annerledes å være forfatter i Norge enn i omtrent alle sammenliknbare land i Europa.

Men når det er sagt: Det at norske forfattere har royaltyvilkår som er bedre enn forfattere i andre land, rettferdiggjør ikke brudd på det kollektive avtaleverket, i dette tilfellet normalkontrakten, som er en avtale mellom Forleggerforeningen og Forfatterforeningen. En avtale også Forfatterforbundet har sluttet seg til.

Forleggerforeningen hevder at forfattere verken er ranet eller lurt gjennom utgiveres fortolkning av normalkontrakten. Det er ikke vanskelig å skjønne at Forleggerforeningen misliker de ordene, og vi legger dem gjerne vekk. Men forfatterne som Forfatterforeningen nå bistår vil neppe være enige i Forleggerforeningens framstilling av sakene forfatterne har bedt Forfatterforeningen bistå dem med.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer