Rettferdighet, ikke hevn

Vi kan ta avstand fra så vel terroranslagene mot USA som bombingen av Afghanistan med samme begrunnelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Etter Dagbladets førstesideoppslag den 13. oktober har jeg mottatt e-post fra vel tre hundre personer. Alle fordømmer terroranslagene i USA. Noen få støtter bombingen av Afghanistan. Jeg skal begrunne hvorfor jeg er uenig i det siste.

31 år gamle Gregory Rodriguez giftet seg med Eliza for ett år siden. Han likte all slags musikk: opera, Tom Waits eller Beastie Boys. Han elsket å reise, og uttrykte allerede som 14-åring at «nasjonalisme stinker». Den 11. september tok han heisen opp til 103. etasje i World Trade Center, der han arbeidet som EDB-sikkerhetssjef for Cantor Fitzgerald. En time seinere var han død, i det flammehavet som oppsto da American Airlines rute nr. 011, en Boeing 767, traff bygningen han oppholdt seg i.

Brev Da de første bombene ble sluppet over Afghanistan, skrev Gregorys foreldre, Phyllis og Orlando Rodriguez, et brev til president Bush: «Vårt land bruker vår sønns død som en rettferdiggjørelse for å forårsake ny lidelse for andre sønner og foreldre i andre land.» Og i en fredsdemonstrasjon i New York samlet foreldre, søsken og ektefeller til terrorofrene seg under parolen: «Rettferdighet, ikke hevn». De frammøtte ba ikke om bomber over Kabul, Jalalabad og Kandahar, men om en sivil rettergang der de skyldige skulle finnes, dømmes og straffes.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer