DEBATT

Truede dyrearter

Rettssaken handler ikke om ulv

Det er naturens rettssikkerhet som skal prøves for Høyesterett. Det avgjørende spørsmålet er hvilket ansvar Norge har for truet natur.

SAMEKSISTENS: Når man har klart å finne løsninger for sameksistens med tiger og jaguar i India, og løve og elefant i Afrika, må det også være mulig å finne gode løsninger for å leve sammen med ulv i Norge, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB
SAMEKSISTENS: Når man har klart å finne løsninger for sameksistens med tiger og jaguar i India, og løve og elefant i Afrika, må det også være mulig å finne gode løsninger for å leve sammen med ulv i Norge, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I september ga statsminister Erna Solberg et svært viktig løfte. Sammen med 63 andre statsledere signerte hun et dokument som erklærte at verden står i en naturkrise og at vi skal føre en politikk for å bevare den for framtida. Siden den gang har 20 nye statsledere blitt med på erklæringen.

For siden Solberg var ni år gammel, altså i 1970, har vi mistet hele to tredjedeler av verdens ville dyr. Det dramatiske tapet av natur forrykker balansen i naturen, og har direkte påvirkning på matsikkerheten i verden, vår helse og sikkerhet, og levebrødet til milliarder av mennesker.

Naturkrisen er minst like truende og akutt som klimakrisen. Mens det finnes alternative energiformer som kan erstatte fossil energi, finnes det ingen alternativer for naturen vi mister. Arter som er utryddet kommer ikke tilbake. I Norge er nesten 2400 arter truet av utryddelse, og ulven er en av dem.

WWF har saksøkt staten fordi Norge ikke tar nok ansvar for sine truede arter. Vi frykter at måten ulven forvaltes på, vil sette presedens for hvordan det er greit å forvalte alle arter i norsk natur. Hvis det er greit å holde ulv nede på et varig kritisk truet nivå, uten mulighet til noensinne å bli flere, hva er det som hindrer staten fra å gi andre arter samme behandling i framtida? Derfor er saken som kommer opp for Høyesterett 3. mars viktig. I lys av det eskalerende tapet av natur, må Høyesterett ta stilling til hvilke forpliktelser Norge har for å ta vare på alle arter og all natur som hører hjemme i Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer