Advokatstreik:

Rettsstat i krise

Likhet for loven burde være en fanesak for Støres regjering.

STATSBUDSJETTET: Å imøtekomme advokatenes legitime krav, bør være en prioritet allerede i neste års budsjett. Det haster. Foto: NTB
STATSBUDSJETTET: Å imøtekomme advokatenes legitime krav, bør være en prioritet allerede i neste års budsjett. Det haster. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hvis den nye regjeringen ikke hever salærsatsene for offentlige forsvarere, går advokatene til streik mot Høyesterett. Det er ikke første gang du hører forsvarsadvokater ta i bruk skarpe virkemidler. I årevis har de stått på barrikadene for å sikre reell likhet for loven. Tidligere har de gått til boikott av fengslingsmøter og protestert på plenen utenfor Stortinget. Nå ser de seg nødt til å gå enda mer drastisk til verks. Aksjonen tar sikte på å ramme landets øverste domstol ved at advokatene nekter å beramme nye straffesaker. Da vil behandlingen av straffesaker i Høyesterett etter hvert stoppe opp.

Den forrige regjeringens vegring mot å betale det en liberal rettsstat faktisk koster, er for så vidt ikke et dramatisk linjeskifte fra tidligere regimer, men utviklingen har tilspisset seg de seinere åra når det gjelder fri rettshjelp. Situasjonen nærmer seg bristepunktet for hva som lenger er forsvarlig; noen vil si det punktet for lengst har passert og truer prinsippet om likhet for loven.

Erna Solbergs avskjedshilsen til rettsstaten var ikke så mye som en krone i økning i salærsatsene i neste års statsbudsjett. Samtidig bevilger staten mer penger til seg selv - til regjeringsadvokaten, kommuneadvokater og andre som representerer myndighetene. Derfor mener Advokatforeningens aksjonskomité at det er snakk om en ren solidaritetsaksjon for rettsstaten, hvor uavhengige advokater er helt avgjørende. Den understreker samtidig at aksjonen ikke bare handler om straffesaker, men om rettshjelpssatsene og vilkår generelt og omfatter alle mennesker som har krav på rettshjelp, også i sivile saker. slik som barnevernssaker. Lederen av Forsvarergruppen, Marius Dietrichson, går så langt som å kalle den maktforskyvningen vi er vitne til for «østeuropeisk».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer