KOMMENTARER

Kasakhstan

Revolusjon i «Sovjetistan»

Plutselig så eksploderte det. Kasakhstan var lenge det vellykkede landet i «Sovjetistan». Nå står landets største by i politisk brann.

ALT STÅR PÅ HODET: Sentrum av Kasakhstans største by Almaty i flammer onsdag. Foto: Pavel Mikheyev / Reuters / NTB
ALT STÅR PÅ HODET: Sentrum av Kasakhstans største by Almaty i flammer onsdag. Foto: Pavel Mikheyev / Reuters / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Minst 13 politifolk skal være drept. Russiske spesialstyrker er med regjeringens støtte kalt inn for å stanse opprøret i Kasakhstans største by Almaty med sine nesten to millioner innbyggere. Rådhuset i byen er tatt av opprørerne, mens det brenner i presidentresidensen, og i tinghuset.

Opprørere skal ha tatt våpen fra politiet. Det er revolusjonære tilstander i det som har vært regnet som det mest vellykkede landet i Sentral-Asia. Men det er ingen revolusjonær ledelse. Det har en brutal undertrykkelse av all politisk opposisjon sørget for.

KASHAKSTAN: Flere demonstranter er drept under protester i byen Almaty i Kasakhstan. VIDEO: AP. Vis mer

Det begynte med økte gass-priser vest i det enorme landet mellom Russland og Kina med sine 19 millioner innbyggere. Gass er det viktigste drivstoffet for biler, og myndighetene la på prisen 1. januar. Det viste seg å være en lett antennelig beslutning, for demonstrasjonene har nå blitt et politisk opprør som ser ut til å rette seg eksplisitt mot ekspresident Nursultan Nazarbajev. Et av slagordene demonstrantene roper er «Shal Ket» - ut med gamlingen.

Selv om Nazarbajev gikk av som president i 2019, er han det naturlige målet å rette misnøyen for fattigdom, økende ulikhet og galopperende korrupsjon mot. For ekspresidenten beholdt kontrollen, blant annet som sjef for regjeringspartiet og Kasakhstans nasjonale sikkerhetsråd. Alvoret i situasjonen understrekes av at president Qasym-Zjomart Toqajev onsdag kveld sparket Nazarbajev fra den kontrollerende posisjonen som sjef for det nasjonale sikkerhetsrådet. Presidenten har også kastet regjeringen på grunn av opptøyene, men lover å slå opprøret ned med «maksimal styrke».

Det ble sett på som et nærmest genialt politisk sjakktrekk da Nazurbajev overlot den formelle president-makta til Togajev for to og et halvt år siden. Det var ment som en stille, gradvis overføring av makt, som skulle sikre stabilitet den dagen Nazurbajev (81) ble for syk til å styre, eller døde. Var det løsningen for de autoritære diktaturene i Sentral-Asia? Var det modellen for Vladimir Putins stadig mer autoritære Russland?

Ja, mente mange. Men da hadde de ikke tatt høyde for at noe av det første den nye presidenten Togajev gjorde var å kalle opp den nye - fullstendig kunstige - hovedstaden Astana opp etter ekspresidenten. Den skinnende moderne hovedstaden i glass og betong, grunnlagt i 1998 og bygget helt fra grunnen av på oljepenger, heter - i hvert fall inntil videre - Nur-Sultan.

Vi var altså vitne til en persondyrkelse av «Elbasy», eller Nasjonens leder, som ekspresidenten har blitt omtalt som. En persondyrkelse som ble understreket av at stadig flere statuer av Nazurbajev dukket opp. Disse statuene skal i flere byer nå være revet ned av rasende demonstranter.

Som i alle de fem sentral-asiatiske landene ble Sovjetunionens undergang for 30 år siden en nærmest mekanisk overgang og overføring av makt til den lokale sjefen i kommunistpartiet, som i Kasakhstans tilfelle var Nazarbajev. I tre ti-år har Nazarbajev derfor styrt dette oljerike landet med diktatorisk makt, og latt det drysse milliarder av dollar over slektninger og lojale medarbeidere og deres familier, slik det gjerne er i de tradisjonelt klan-styrte landene i «Sovjetistan». Men han har også styrt etter en sosial kontrakt som forutsatte en viss økonomisk vekst for folk flest. Det er denne delen av den uformelle kontrakten som nå er brutt, og som er hovedårsaken til opprøret som så langt stort sett har foregått sør i landet.

Flere privatfly skal ha forlatt Kasakhstan de sist dagene, med styrtrike mennesker med eiendommer og ofte skjulte formuer i London og Sveits om bord. Nazarbajevs nevø, som var nestsjef i Det nasjonale sikkerhetsrådet, og «arvtakeren» i makt i Nazarbajev-klanen er også fjernet fra sin stilling. Ifølge russiske medier, som har de beste kildene i utlandet til hva som foregår i Kasakhstan, vet ingen hvor Nazarbajev eller nevøen nå er.

Det man vet er at lederne i de andre sentral-asiatiske landene, og i Russland, følger det kasakhske dramaet med intens spenning. For det er en modell for «fredelig» overdragelse av makt i diktatoriske autokratier som ligger i grus i Kasakhstan.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer