KOMMENTARER

Metoo:

Revolusjonen er kommet til Danmark

Derfor tok det tre år.

Revolusjonen er kommet til Danmark
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Mette Frederiksen har nettopp innfridd valgløftet som gjorde henne til statsminister, den såkalte «Arne-pensjonen» som skal gi sliterne mulighet til tidligpensjon. Det snakker ingen om. Metoo har nemlig nådd Danmark – tre år etter og enda hardere enn nabolandene. De to tingene henger sammen.

For tre år siden snakket vi om Danmark som dit Metoo dro for å dø. Danskene tviholdt på sitt selvbilde som frisinnede og individualistiske. En feministisk kampanje mot seksuell trakassering ble sett på som en motsetning til dette og kalt en heksejakt mot menn. Det var verken kult eller greit å si fra, og debatten sto i sterk kontrast til den i de andre skandinaviske landene. Stygge saker har vært feid under teppet. De har ikke blitt borte, men liggende klare til avdekking.

Alt endret seg i begynnelsen av september, etter at Sofie Linde holdt en eksepsjonell tale om likestilling og trakassering på en årlig humorpris. Den folkekjære programlederen fortalte om hvordan en mektig TV-topp ba henne suge ham og ville ødelegge karrieren hennes hvis hun nektet. Hvordan hun som kvinne ble lønnet dårligere enn mannlige kolleger. Hun blottet sin gravide mage – og konsekvensen av å bli gravid. Linde personifiserte problemet heller enn å snakke om strukturer. Derfor slo budskapet ned i dansk offentlighet som ei bombe.

Kunstnere, tillitsvalgte i fagbevegelsen, sykepleiere, kvinner i mediene, leger og politikere er bare noen av gruppene som har samlet seg om opprop mot seksuell trakassering. Politikken er hardest rammet – som her. Men enda hardere og mye raskere.

Hodene ruller i dansk politikk. Mette Frederiksen innrømmer at hun ikke har gjort nok for å bekjempe en ukultur. At hun ergrer seg over at det er Sofie Linde og ikke hun selv som setter saken på dagsorden. Og at hun kjenner til flere saker som hun tror vil nå offentligheten.

Hun utnevnte selv Jeppe Kofod til utenriksminister, selv om han måtte trekke seg fra alle politiske verv i 2008 etter å ha hatt sex med ei 15 år gammel jente etter et kurs i ungdomspartiet. Den seksuelle lavalderen i Danmark er 15 år, men en såkalt lærerparagraf setter alderen til 18 år i slike tillitsforhold. Nå er saken politianmeldt.

Socialdemokratiets nestleder og overborgermester i København har trukket seg etter en serie anklager. Frank Jensen har stukket ei hånd opp og under en yngre politikers kjole. Skal ha slikket en annen i øret. En på halsen. Holdt en kvinnes hode fast for å kysse henne.

Morten Østergaard har gått av som partileder i Radikale Venstre, etter at fire yngre kvinnelige partifeller anklaget ham for uønsket seksuell oppmerksomhet. I tillegg anklages Østergaard for hykleri, etter først å ha inntatt en slags lederrolle i kampen mot seksuell trakassering.

Folketingsmedlem Orla Østerby fra Det Konservative Folkeparti er fratatt alle sine verv etter grenseoverskridende oppførsel mot en kollega.

Og verst av alt: En rystende dokumentarserie på TV2 avslører omfattende overgrep og en seksualisert ukultur i ungdomspartiene. TV2 viser blant annet at ungdomspartilederne har visst om grove voldtekter og bidratt til å skjule problemet. Mange av dem er nå voksne politikere.

Alle tror det kommer flere saker. Socialdemokratiets Jesper Petersen og Radikale Venstres Christian Friis Bach har selv delt intime historier på Facebook for å komme pressen i forkjøpet. Karsten Lauritzen, tidligere statsråd, folketingsmedlem og gruppeformann i Venstre, har uttalt at han ikke alltid har oppført seg passende. Både pressen og politikere bør holde hodet kaldt og etikken høyt når anklagene rammer.

Jensen innrømmer at han har vært del av en ukultur. Likevel føler han seg rettsløs i møte med anklagene, og får støtte fra kona. Mette Frederiksen håper de nye sakene kan behandles internt før de når offentligheten. Det spørs om de har ligget under teppet for lenge.

Statsministeren har grunn til å ergre seg over at Sofie Linde måtte sette saken på dagsorden, for ukulturen burde vært tatt tak i for lengst. Nå sier særlig den yngre generasjonen at nok er nok. De vil ha en skikkelig opprydning i ukulturen – i politikken, på jobben og i fagbevegelsen.

Derfor burde Frederiksen være takknemlig for Sofie Lindes stunt. Hun brakte revolusjonen til Danmark.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer