Ridder i særklasse

I knapt noe demokrati velger man landets rikeste person til statsminister, i alle fall ikke i Europa. Heller ikke en person tiltalt for flere alvorlige forbrytelser. Men søndag kan italienerne komme til å velge SILVIO BERLUSCONI.

«Il Cavaliere» - «Ridderen» - antas å være Italias rikeste person. Hans formue er anslått til nær 116 milliarder kroner av pengetidsskriftet Forbes. Knapt i noe annet demokrati ville velgerne gjøre landets rikeste til statsminister, om ikke for annet så på grunn av bevissthet om sosial klasse. Men en stor del av italienerne tenker tydeligvis at når han kan bli så rik privat, kan han sikkert gjøre alminnelige italienere rike også.

FORMUEN ER ÅRSAKEN til alle Berlusconis rettslige og politiske vansker. Gjennom morselskapet Fininvest har han en kontrollerende eierandel i Mediaset verd nær 55 milliarder kroner. Mediaset eier Berlusconis tre fjernsynskanaler, som har 43 prosent av seerne og 60 prosent av fjernsynsreklamen i Italia. Statseide RAI har de tre andre riksdekkende kanalene. Som statsminister ville han dermed styre alle landets riksdekkende fjernsynskanaler, og i Italia er det sedvane for politisk styring av RAI. Utenom dette kontrollerer Berlusconi landets største forlagshus, Mondadori, som har nesten 30 prosent av bokmarkedet og rundt 50 tidsskrifter som tar 38 prosent av markedet. Berlusconis familie eier videre Il Giornale, en av de ledende avisene.

På denne måten ville en statsminister Berlusconi etter de flestes mening få uoverstigelige vansker med habilitet. Han ville samle landets politiske, finansielle og mediemessige makt i sine hender. Berlusconi har bare sagt til dette at han vil vurdere å selge seg ut av fjernsyn etter valget. Berlusconis eiendeler er mildt sagt uoversiktlige, med fullt overlegg. 22 morselskaper, som eies av familien, eier igjen morselskapet Fininvest. Foruten Mediaset og Mondadori eier Berlusconi fotballklubben Milan, finanshuset Mediolanum, filmselskapet Medusa, eiendomsselskapet Edilnord og en masse annet i alt fra videoutleie til telefonkataloger og Internett.

OPPRINNELSEN TIL HANS enorme formue har han aldri forklart. Den tidligere smørsangeren på luksuskryssere i Middelhavet kastet seg på eiendomsutvikling på 60-tallet, og bygde en hageby kalt Milano 2 for middelklassen. Den lå riktignok rett under innflygingsruta til Linate-flyplassen i Milano, men på mystisk vis ble flyene omdirigert til å plage andre nabolag. Pengene til hagebyen kom fra Sveits, og Berlusconi var aldri formelt eieren. Finanspolitiet satte i gang etterforskning, uten å finne noe. Men etterforskningslederen ble seinere advokat for Berlusconi, og sitter nå i parlamentet for Forza Italia (Heia Italia).

I Milano 2 begynte han med kabelfjernsyn. Men privat riksdekkende fjernsyn var da forbudt. Berlusconi kjøpte så lokale kabelfjernsynsselskaper over hele landet. Såpeserier og billige filmer kjøpte han i USA, la inn reklame og så kjørte han videokassettene fra den ene stasjonen til den andre. Hans venn, den sosialistiske statsministeren Bettino Craxi, fikk seinere gjennom en lov som tillot en eier å ha tre riksdekkende private kanaler.

MEN HVOR KOM PENGENE til alt dette fra? Så vel etterforskere som ei nylig utkommet bok peker mot Sicilia, der mafiaen hadde behov for å hvitvaske store pengesummer på denne tida. Men alle som følger pengesporene etter Berlusconi, går seg vill. En storbank som bestyrte flere stiftelser som formelt satt med hans aksjer fant grunn til å undersøke bøkene sine. Den fant ut at aksjer og penger flyttet seg etter muntlige ordrer, uten papirer. Ett selskap, Palina, hadde sendt 115 millioner kroner til stiftelsene, som sendte pengene til de ulike morselskapene, så til Fininvest, videre til et datterselskap og så tilbake til Palina.

Alt skjedde samme dag i samme bank. En slagrammet 75-åring eide Palina for Berlusconi, og selskapet ble så oppløst.

I ALT TI SAKER mot Berlusconi går nå for retten eller er under etterforskning. Han er dømt til 28 måneders fengsel for ulovlig finansiering av politisk parti, men forbrytelsen var foreldet. Han er dømt til 33 måneder for korrupsjon og bestikkelser av finanspolitiet, men tre punkter var foreldet og det siste er anket. Han er dømt til 16 måneder for falsk bokføring, så frikjent etter anke, men frifinnelsen er anket videre opp. En tiltale for skattesvik er dekket av amnesti. En tiltale for bestikkelse av en dommer er avvist av retten, mens en liknende går for retten. For retten går også to tilfeller av falsk bokføring, mens han i Spania etterforskes for skattesvik og ulovlig eierskap av en fjernsynskanal gjennom stråmenn. Og nå er hans mangeårige nære medarbeider og venn, Marcello Dell'Utri, under etterforskning for samarbeid med mafiaen.

Er denne mannen egnet til å styre verdens femte største økonomi? Italienerne svarer søndag.

UOVERTRUFFEN: Det finnes ikke noen personlighet på Europas og verdens scene som kan sammenliknes med meg, uttalte «Il Cavaliere» i begynnelsen av valgkampen.
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.