DEBATT

Overklassen:

Rike gutter klager mest

Laksemilliardær Gustav Witzøe truer med å flytte ut formuen sin hvis han må betale mer skatt. Han er en del av den nye «klageklassen».

KLAR MELDING: Jeg har en klar melding til misfornøyde rikfolk: Slutt å syte! Dere har blitt rike på grunn av arbeidsinnsatsen til folk i Norge, skriver Audun Lysbakken. Foto: Terje Pedersen / NTB
KLAR MELDING: Jeg har en klar melding til misfornøyde rikfolk: Slutt å syte! Dere har blitt rike på grunn av arbeidsinnsatsen til folk i Norge, skriver Audun Lysbakken. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Ulikhet i makt og rikdom ligger an til å bli et stort tema i denne valgkampen. Det er ikke rart, for pandemien ble en forskjellskrise. Det har gått så det griner på toppen av det norske samfunnet, hvor formuer har vokst og børsen har nådd stadig nye toppnoteringer. Prisen for krisen har arbeidsfolk betalt.

LAKSESKATT: Ap krever lakseskatt. Dette mener Tom-Christer Nilsen (H) om det. Video med tillatelse fra NRK Vis mer

De som ble arbeidsløse, som hotell- og restaurantarbeidere og butikkarbeidere. Og de som måtte ta de tyngste ekstra takene, som renholdere, ansatte i skole og barnehager og helsearbeiderne våre.

Mange levde også i krise lenge før krisen traff, folk som er fattige og syke. Det er disse som har tapt mest under Erna Solbergs år som statsminister. De har måttet være med på å finansiere skattefesten for de rike. Mens skattene har blitt kuttet for folk fra overklassen med store formuer, skyhøy arv og direktørlønn har regjeringen også gjennomført helt andre typer kutt – kutt i inntektene til mange av dem som har lite i landet vårt.

Tenk bare på uføre foreldre som har mistet forsørgertillegg, mennesker på arbeidsavklaringspenger som er lempet ut av ordningen, folk som har mistet bostøtte, kronikere som har fått økte egenandeler, barn som har mistet brillestøtten og arbeidsløse som ble fratatt feriepengene.

Alt dette har gjort at ønsket om en rettferdig gjenreisning, et vendepunkt for å få forskjellene ned, er sterkt blant folk nå.

Men hvordan har valgkampen begynt? Jo, det er de rike som klager! En undersøkelse i Kapital viste at så mange som 60 prosent av de superrike i Norge vurderer å flytte utenlands hvis formuesskatten blir kraftig økt. Overklassen er den nye «klageklassen».

Investor Jan Petter Sissener gikk til harde angrep på SV før sommeren og sa at det bare var «å bestille flyttebil» for rikfolk hvis vår skattepolitikk blir gjennomført. I sommer var Stein Erik Hagen ute i Dagens Næringsliv og kunne fortelle at «Det er en tendens til at mange er blitt litt arbeidssky og late. Unge mennesker svarer at de skal bli «navere» når de blir store».

Sånn ser altså Norge ut for den privilegerte milliardæren etter kriseåret! Og nå denne uka: Laksemilliardær Gustav Witzøe truer med å flytte ut formuen sin hvis han må betale mer skatt. En mann som har tjent milliarder på norske naturressurser, på laksen og fjordene våre, truer altså med å flytte ut av landet framfor å skulle bidra til fellesskapet han har blitt så rik i.

Jeg har en klar melding til misfornøyde rikfolk: Slutt å syte! Dere har blitt rike på grunn av arbeidsinnsatsen til folk i Norge, på grunn av utdanningssystemet og infrastrukturen og sikkerhetsnettet som vanlige folk har betalt for med skattepengene sine, på grunn av naturressursene våre. Selvsagt skal dere bidra mer til det fellesskapet som har gjort rikdommen deres mulig.

Det er ikke tilfeldig at flere av milliardærene advarer mot SV. De vet at vi står for en tøff fordelingspolitikk, og at vi vil gjennomføre den hvis vi får makt.

Sannheten er at kapital ikke er spesielt høyt skattlagt i Norge. Vi kan øke skattene kraftig på store formuer, de rikes skyhøye arv og de høyeste lønningene uten at det svekker næringslivet vårt. Og det vil vi gjøre. Pengene skal vi bruke på velferd til folk flest, som gratis SFO og en tannhelsereform.

Og vi skal bruke dem på å gi litt mer å leve av for dem som har minst, for eksempel ved å reversere usosiale kutt som Høyre og Frp har gjennomført.

Så, Sissener, Hagen og Witzøe: Vi hører ikke på dere. Vi hører i stedet på dem som har grunn til å klage, men som sjelden gjør det. De som har mistet jobben, folk som får kjempestore regninger for SFO eller nødvendig tannbehandling og alle som har fått mindre å leve av på grunn av Erna Solbergs usosiale kutt.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer