Partifinansiering

Rike onkler i gråsonen

Det burde ikke være nødvendig å be politikere om å respektere loven.

KRITISK: Lederen av partilovnemnda, jussprofessor Eivind Smith, er svært kritisk til at de tre regjeringspartiene og Frp har mottatt donasjoner fra anonyme givere. Foto: Ingar Storfjell
KRITISK: Lederen av partilovnemnda, jussprofessor Eivind Smith, er svært kritisk til at de tre regjeringspartiene og Frp har mottatt donasjoner fra anonyme givere. Foto: Ingar Storfjell Vis mer
Publisert

I hvert stortingsvalg er det diskusjoner om lovlige donasjoner til partiene, om fagbevegelsens støtte til Ap og andre partier på venstresida, om Høyres «rike onkler» som de seinere åra også har bidratt med betydelige beløp for å holde samarbeidspartner Venstre over sperregrensa. Reglene for slik direktestøtte til partiene er romslig, men på et punkt er partiloven streng. Det skal være åpenhet om hvem giverne er.

AVBRYTER: Under partilededebatten i Arendal, avbryter NRK-programleder Fredrik Solvang MDG-leder Une Bastholm, og trekker inn en upublisert, omdiskutert rapport. Video: NRK Vis mer

Det er det ikke rundt foreningen «Aksjon for borgerlig valgseier», som har donert over en million kroner til de tre regjeringspartiene og Frp, ifølge nettavisen Filter Nyheter. Foreningen bruker også flere millioner kroner på annonser og kampanjer. Giverne er anonyme og heller ikke ledelsen i foreningen vet hvem de er. Nå har de tre regjeringspartiene lagt pengene på is etter kritikk fra partilovnemnda inntil de har avklart om bidragene er lovlige, mens Frp mener det anonyme bidraget er innafor. Siste utvikling er at regjeringspartiene nå har bestemt seg for å tilbakebetale pengene. Det viser bare at dette burde de håndtert med én gang.

Det kan ikke være tvil om at slike anonyme bidrag strider med intensjonen i lovverket. Åpenhet skal blant annet hindre bidrag fra utenlandske påvirkere, eller andre lysskye aktører partiene ikke har lov til å få penger fra. Det gir ikke minst velgerne mulighet til å se hvem som støtter de ulike partiene økonomisk og hva slags bindinger det er mellom partiene og giverne.

Foreningen «Aksjon for borgerlig valgseier» opererer i en gråsone, som partilovnemnda advarte mot i et brev til samtlige partier tidligere i år. Nemnda medgir at det er en mulighet å omgå forbudet gjennom «innsamlinger organisert av andre», som det heter i brevet gjengitt i Filter Nyheter. Beskjeden fra nemnda var ikke til å misforstå; den gråsonen bør partiene holde seg unna. Når en slik krystallklar oppfordring ikke blir lyttet til, må smutthullet tettes. Men det burde ikke være nødvendig å be partier som styrer landet, om ikke å forsøke å omgå lovverket.

Initiativtakerne bak den borgerlige støtteforeningen forsvarer hemmeligholdet med at «rike onkler» som Stein Erik Hagen blir utsatt for «ubehageligheter» på grunn av sine millionbidrag til borgerlige partier. Det er selve hensikten med åpenhet. Partiene og deres støttespillere må tåle offentlig debatt om penger som gis for å påvirke Stortingets sammensetting og samfunnsutviklingen. Dette er noe av demokratiets kjerne.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer