DEBATT

Drapet i Holmenkollen

Riksadvokaten dekker over feil

Påtalemyndigheten har brutt en regel ved at man offentlig har gått ut og hevdet at en person som ikke er blitt framstilt for en domstol, er den skyldige.

TRUE CRIME: Dokumentarserien «Drapet i Holmenkollen» tar for seg en 45 år gammel, uløst drapsgåte. Video: TVNorge Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

23. august publiserte Dagbladet en artikkel om drapet på den danskfødte diplomatfruen Anni Nielsen Iranzo, som ble brutalt drept i en bolig i Holmenkollen i Oslo i 1974.

Minna Thompson, som var en av ektemannens kjærester, befant seg i Oslo uka drapet fant sted. Jeg var oppnevnt som forsvarer. Thompson ble tiltalt for drapet 11. juni 1975, men det ble aldri gjennomført noen hovedforhandling i saken. I dag er drapssaken foreldet.

Våren 2019 våknet den gamle saken til nytt liv da dokumentarsaken «Drapet i Holmenkollen» ble vist på norske TV-skjermer.

I april 2019 ble det i forbindelse med TV-serien publisert et dokument som gjenga en skriftlig uttalelse fra daværende førstestatsadvokat Jørn S. Maurud. Tiltalen mot Thompson ble omtalt, og følgende ble gjengitt: «ved at det er tatt ut tiltalebeslutning mot Minna Thompson, så anser påtalemyndigheten allerede at det foreligger tilstrekkelig bevis i saken mot Minna Thompson til domfellelse og at hun er riktig gjerningsperson».

Utpekingen av Minna Thompson som «riktig gjerningsperson», ble ikke kommentert før 11. juni i år, som svar på mitt brev av 12. mai.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer