DEBATT

Rusreformen

Riksadvokaten har så godt som legalisert narkotikabruk

Forbudet er nå i praksis dødt – med mindre Arbeiderpartiet går inn for avkriminalisering.

MER VIRKSOM: Denne uken vil Arbeiderpartiet trolig avgjøre rusreformens skjebne. De må da ta inn over seg at et forbud uten straffansvar faktisk kan være mer virksomt enn et straffebud som ikke håndheves, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock/NTB
MER VIRKSOM: Denne uken vil Arbeiderpartiet trolig avgjøre rusreformens skjebne. De må da ta inn over seg at et forbud uten straffansvar faktisk kan være mer virksomt enn et straffebud som ikke håndheves, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Riksadvokaten bekreftet fredag at verktøyene politiet har hevdet å miste med rusreformen, er ulovlige allerede i dag. Ikke bare skal mobiltelefon og bolig ikke lenger ransakes i brukersaker; urin- og blodprøve skal heller ikke tas av brukerne utenom ved ruskjøring. Dette har politiet til nå gjort selv om Politidirektoratet har sagt at det kan være uforholdsmessig. Nå er det slutt.

Dette innebærer at politiet ikke lenger kan bevise narkotikabruk i de fleste tilfeller, siden straffbare forhold må bevises ut over rimelig tvil. Uten tvungne rusprøver kan politiet bare vurdere om noen er synlig ruspåvirket, hvilket kan gi skjellig grunn til mistanke, men ikke er fellende bevis.

Ikke-åpenlyst narkotikabruk vil dermed være konsekvensfritt heretter så lenge brukerne ikke tilstår eller har mer stoff på seg. Dette er mye mer liberalt enn regjeringens rusreform, der sannsynlig ruspåvirkning utløser en plikt til å møte til rådgivning, og brudd på denne plikten straffes med gebyr.

Samtidig løser ikke Riksadvokatens klargjøring alle problemene rusreformen hadde løst: Frykt for straff vil fremdeles heve terskelen for å ringe 113 ved overdoser, og bostedsløse og trangbodd ungdom vil fremdeles kunne straffes for åpenlyst rusmiddelbruk. Rettstilstanden nå er i så måte det verste av to verdener: Et forbud uten preventiv effekt, men med stadige skadevirkninger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer