LEDER

Covid-19

Riktig å sette punktum

Mandag varslet Helsedepartementet at covid-19-forskriften var opphevet. Det var faktisk ganske viktig.

OPPHEVER: Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) har opphevet alle covidtiltak. Foto: NTB
OPPHEVER: Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) har opphevet alle covidtiltak. Foto: NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Heldigvis er covid-19-pandemien allerede fjern fortid og et fjernt minne for de fleste. Frykten for smitte førte til at det ble lagt uvirkelig mange restriksjoner på uvirkelig mange områder i det som var dagliglivet og privatlivet til folk flest.

Skoler ble stengt, munnbind ble påbudt, det ble forbudt å ha private sammenkomster av en viss størrelse og det ble innført armlengdes avstand i de fleste sosiale sammenkomster. Grensekontrollene ble særdeles inngripende, med blant annet obligatorisk testing. Det er under to uker siden Høyesterett henviste to straffesaker til full behandling der folk ble bøtelagt for brudd på smittevernreglene ved innreise til Norge under pandemien. Sakene er veldig interessante, fordi det er to eksempler på hvor langt myndighetene gikk i å gå på akkord med grunnleggende rettsprinsipper for å stoppe smittespredningen.

Selv om noen brøt reglene, var befolkningen gjennomgående veldig lojale overfor tiltakene. Tiltakene dyrket også fram sladrehankene blant oss. Folk som tillot seg å ha fester med for mange folk, ble regelmessig rapportert til politiet og skammen ble umiddelbart klistret til dem som ikke til enhver tid var lojale overfor avstandsreglene. Daværende helseminister Bent Høies (H) metermål ble også en slags moralsk målestokk.

Hvorfor fant vi oss i alt dette? Hvordan kunne den norske befolkningen akseptere innskrenkninger i bevegelsesfriheten som ikke hadde vært strengere siden okkupasjonen i 1940-45?

Den ene grunnen var selvsagt at det, i motsetning til i 1940-45, var oppslutning om og forståelse for tiltakene. Der gjorde myndighetene en god jobb, også på områder de seinere har fått beskjed om at de gikk for langt.

Den andre, og svært viktige grunnen: det ble understreket at tiltakene skulle være midlertidige. Men midlertidige forordninger har en lei tendens til å bli permanente og det var en berettiget frykt for at dette også kunne skje med covidforskriftene.

Den frykten kan vi nå sette en strek over. På råd fra fagmyndighetene har departementet erklært at covid-19 ikke lenger oppfyller smittevernlovens kriterier for å klassifiseres som en allmennfarlig smittsom sykdom. Samtidig er den tidligere så omfattende covidforskriften endelig opphevet. «Dette er en normalisering slik regjeringens strategi og beredskapsplan legger opp til», sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol i en pressemelding. Det er også en milepæl for viktige rettsstatsprinsipper.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer