DEBATT

Superligaen

Riv Solskjær ned fra pidestallen

Er unisont krav om å skyte ned superligaen, er bra men ikke nok. Spørsmålet er når en kan vente dyptpløyende, undersøkende journalistikk om en av de mest korrupte og minst bærekraftige idrettene i verden.

STORE PENGER: Superligasatsingen er ny, men de usunne forholdene i proff-fotballen har vært der lenge. Ikke minst er det snakk om vanvittige lønninger til managere og proffene i de store ligaene, skriver innsenderen. Foto: Andrew Yates / Sportimage via PA Images / NTB

STORE PENGER: Superligasatsingen er ny, men de usunne forholdene i proff-fotballen har vært der lenge. Ikke minst er det snakk om vanvittige lønninger til managere og proffene i de store ligaene, skriver innsenderen. Foto: Andrew Yates / Sportimage via PA Images / NTB

Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert
Anders Breidlid
Anders Breidlid Vis mer

Det er bra at de fleste sportskommentatorer og fotballfans i Norge og resten av Europa slaktet forslaget om en ny superliga som ble annonsert natt til mandag med topplag fra England, Spania og Italia, men ikke tyske og franske lag. I løpet av ettermiddagen og kvelden tirsdag trekker heldigvis flere av lagene seg fra den planlagte ligaen som nå med all sannsynlighet er ferdig før den fikk startet. Det er verdt å merke seg at både Manchester Uniteds og Juventus’ direktører nå trekker seg fra stillingene sine, to av arkitektene bak superligaene.

Selv om den nye superligasatsingen var en nykommer på den internasjonale fotballarenaen, har de usunne forholdene i proff-fotballen vært der lenge. Ikke minst er det snakk om vanvittige lønninger til fotballmanagerne og fotballproffene i de store ligaene.

Liverpool, Manchester United, Manchester City, Arsenal, Chelsea og Tottenham trekker seg fra Super League. Det bekreftes sent tirsdag kveld. Vis mer

Mens det med rette ble løftet en moralsk pekefinger mot de altfor høye lederlønningene i DNB og COOP for en stund siden, har jeg knapt sett en eneste norsk sportsskribent tatt opp og kritisert lønningene til en Ole Gunnar Solskjær eller en Haaland.

I 2019 tjente Solskjær 108 millioner kroner, med andre ord omtrent 100 millioner mer enn Kjerstin Braathen i DNB. Det sies at 20-åringen som ofte scorer mål for Borussia Dortmund kan tjene noe tilsvarende hvis han går til en ny toppklubb.

I en verden der urettferdigheten og ulikhetene skriker mot en, er det en etisk kollaps blant fotballskribenter og andre journalister å ikke ta opp og kritisere disse lønningene.

Journalister burde stille kritiske spørsmål til Solskjær om hvordan han kan godta å tjene 108 millioner kroner (2019)? Selvsagt er det ille at DNB sjefen tjener 10 - 12 millioner i året, men i forhold til Solskjær er det jo peanuts.

Solskjær er på ingen måte noe godt etisk forbilde for fotballen, snarere tvert imot. På spørsmål på tv i går svarte Solskjær svært unnvikende på spørsmålet om den nye superligaen, og det samme gjorde Liverpools Klopp.

Begge burde selvsagt ha fratrådt sine stillinger med umiddelbar virkning, men av andre grunner enn de to direktørene I Manchester United og Juventus. Men selv om superligaen allerede er en saga blott rår den uhemmede markedskapitalismen fremdeles grunnen i internasjonal fotball, og for norske journalister er det er på tide å rive Solskjær og de søkkrike norske proffspillerne ned fra pidestallen.

REAGERER: Måten Liverpool og Manchester United melder seg ut fra Super League på vekker harme. Video: Rødt Kort. Vis mer

Det er bra at det har vært et nesten unisont krav om å skyte ned superligaen, men det er ikke nok. Spørsmålet er når en kan vente dyptpløyende, undersøkende journalistikk om en av de mest korrupte og minst bærekraftige idrettene i verden.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer