LEDER

Dagbladet mener:

Rød-Larsen var naiv eller kynisk

Ingen av delene kan forsvare avgjørelsen om å motta store pengesummer fra den dømte seksualforbryteren Jeffrey Epstein.

DÅRLIG DØMMEKRAFT: Terje Rød-Larsen tok imot store penger, både personlig og på vegne av fredsorganisasjonen IPI, av den dømte seksualforbryteren Jeffrey Epstein. Denne uka måtte han trekke seg som IPI-president. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
DÅRLIG DØMMEKRAFT: Terje Rød-Larsen tok imot store penger, både personlig og på vegne av fredsorganisasjonen IPI, av den dømte seksualforbryteren Jeffrey Epstein. Denne uka måtte han trekke seg som IPI-president. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Det finnes mange eksempler på folk som blir fartsblinde, som ferdes i opphøyde sjikt og føler de gjør så viktig arbeid at de blir lettvinte i omgangen med normer, lover, og moralske hensyn. De siste ukene har det blitt klart at Terje Rød-Larsen, norsk toppdiplomat og tidligere statsråd, er en av dem.

En forbilledlig artikkelserie i Dagens Næringsliv har gjort det klart at Rød-Larsen hadde et tettere samkvem med den avdøde, overgrepsdømte milliardæren Jeffrey Epstein enn hva var tilrådelig. Jeffrey Epstein var en sentral aktør da Bill Gates’ humanitære stiftelse ga en stor pengesum til International Peace Institute (IPI), der Rød-Larsen var president inntil han ble tvunget til å trekke seg i forrige uke. Han ga også instituttet pengegaver fra sine egne organisasjoner. I 2013 hadde Rød-Larsen en personlig gjeld til Epstein på 130 000 dollar, og to år seinere autoriserte han en utbetaling til Epstein på 100 000 dollar.

Dette var på den tiden da Jeffrey Epstein brukte sine betydelige midler på å kjøpe seg adgang til mektige og celebre miljøer, etter at han var dømt for å ha kjøpt sex av mindreårige i 2008. Mange av de tidligere vennene og støttespillerne hans hadde allerede tatt avstand fra ham, men mange andre gjorde det ikke. At Rød-Larsen var i godt selskap, er imidlertid ingen unnskyldning for håndteringen hans, som vitner enten om en utrolig naivitet eller en utrolig kynisme.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer