LEDER

Dagbladet mener:

Rød-Larsen var naiv eller kynisk

Ingen av delene kan forsvare avgjørelsen om å motta store pengesummer fra den dømte seksualforbryteren Jeffrey Epstein.

DÅRLIG DØMMEKRAFT: Terje Rød-Larsen tok imot store penger, både personlig og på vegne av fredsorganisasjonen IPI, av den dømte seksualforbryteren Jeffrey Epstein. Denne uka måtte han trekke seg som IPI-president. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
DÅRLIG DØMMEKRAFT: Terje Rød-Larsen tok imot store penger, både personlig og på vegne av fredsorganisasjonen IPI, av den dømte seksualforbryteren Jeffrey Epstein. Denne uka måtte han trekke seg som IPI-president. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Det finnes mange eksempler på folk som blir fartsblinde, som ferdes i opphøyde sjikt og føler de gjør så viktig arbeid at de blir lettvinte i omgangen med normer, lover, og moralske hensyn. De siste ukene har det blitt klart at Terje Rød-Larsen, norsk toppdiplomat og tidligere statsråd, er en av dem.

En forbilledlig artikkelserie i Dagens Næringsliv har gjort det klart at Rød-Larsen hadde et tettere samkvem med den avdøde, overgrepsdømte milliardæren Jeffrey Epstein enn hva var tilrådelig. Jeffrey Epstein var en sentral aktør da Bill Gates’ humanitære stiftelse ga en stor pengesum til International Peace Institute (IPI), der Rød-Larsen var president inntil han ble tvunget til å trekke seg i forrige uke. Han ga også instituttet pengegaver fra sine egne organisasjoner. I 2013 hadde Rød-Larsen en personlig gjeld til Epstein på 130 000 dollar, og to år seinere autoriserte han en utbetaling til Epstein på 100 000 dollar.

Dette var på den tiden da Jeffrey Epstein brukte sine betydelige midler på å kjøpe seg adgang til mektige og celebre miljøer, etter at han var dømt for å ha kjøpt sex av mindreårige i 2008. Mange av de tidligere vennene og støttespillerne hans hadde allerede tatt avstand fra ham, men mange andre gjorde det ikke. At Rød-Larsen var i godt selskap, er imidlertid ingen unnskyldning for håndteringen hans, som vitner enten om en utrolig naivitet eller en utrolig kynisme.

Epstein hadde bare sonet i noen måneder, og det kan hende at dette fikk enkelte til å tenke at forbrytelsene hans ikke var så grove. Men fengselsstraffen var basert på et forlik som allerede da hadde fått sterk og offentlig kritikk. Anklagepunktene hadde vært tallrike og alvorlige. En mann som Rød-Larsen, som var avhengig av at organisasjonen hans mottok støtte fra rike donorer, burde vært vant til å vurdere, kontinuerlig og kritisk, om ikke de generøse giverne også ønsket seg noe igjen, og om dette «noe» var i hans og IPIs interesse å gi dem.

Jeffrey Epstein ble arrestert på ny i 2019, og tok sitt eget liv i fengsel. Mange av dem som holdt fast ved ham enda de visste at han var dømt, som britenes prins Andrew, har måttet fratre viktige posisjoner. Terje Rød-Larsen kunne kanskje unngått denne skjebnen hvis han tidlig hadde vært åpen om forholdet og medgitt at han hadde gjort en feil. I stedet unngikk han, halsstarrig og i det lengste, å svare på spørsmål om Epstein-forbindelsen. Det, like mye som selve transaksjonene, førte til hans fall. Men slik er det kanskje å være fartsblind.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer