DEBATT

Lærerutdanning

Rødgrønn kortslutning

De rødgrønne partiene konkluderer med at kunnskap og faglig fordypning ikke er spesielt viktig for dem. Sp vil kutte ett år av lærerutdanninga og sammen med Ap og SV vil de avvikle ordninga med lærerspesialister.

SKUFFET: Venstre er ikke overrasket over de rødgrønne partienes linje når det gjelder å begrense kunnskap og faglig fordypning i skolen, men vi er likevel skuffet, skriver Solveig Schytz. Foto: Geir Olsen / NTB
SKUFFET: Venstre er ikke overrasket over de rødgrønne partienes linje når det gjelder å begrense kunnskap og faglig fordypning i skolen, men vi er likevel skuffet, skriver Solveig Schytz. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Helt siden vi innførte folkeskolen i 1889, har Venstre vært et kunnskaps-, skole- og lærerparti. Vi mener at utdanning og kunnskap er grunnlaget for, og driveren i, et godt samfunn, i dag og for framtida. Derfor er vi også urolige for de rødgrønne partienes forslag til kutt i midler og i tilbud til utdanninga for lærere.

Venstre er ikke overrasket over de rødgrønne partienes linje når det gjelder å begrense kunnskap og faglig fordypning i skolen, men vi er likevel skuffet.

Vi ser dessverre disse trekkene over alt i de rødgrønnes nasjonale og lokale budsjetter og i praktisk politikk. Fra Osloskolens kutt i talentsatsing og opprør blant rektorene, Trondheims kutt i skolebudsjettene, Ap sine foreslåtte kutt i profilskoler nasjonalt, kutt i nasjonale prøver, kutt i lærerspesialistordninga og til Sp sitt forslag om å kutte masterutdanninga for lærerstudentene.

Det siste er kanskje det absolutt verste. Den 14. desember 2020 bekreftet Senterpartiets Marit Knutsdatter Strand i Forskerforum at de nå vil kutte det siste året på lærerutdanninga som ble innført for tre år siden.

Sp mener det er feilslått å la lærere ta master. Kanskje Sp mener lærere ikke er viktige nok til å få en mastergrad? Når lærere får master får de høyere lønn. Kanskje Sp mener lærere ikke fortjener høyere lønn? Det er 90 studiepoeng ekstra faglig fordypning i mastergraden. Kanskje Sp mener at økt faglig fordypning ikke er så viktig?

Uansett er dette helt imot det Venstre mener er bra samfunnsbygging, skole- og utdanningspolitikk.

Venstre er glad for at vi har fått talentsatsinger, den massive satsinga på etter- og videreutdanning for lærere, profilskoler, mastergradsutdanning for lærere og mer kunnskap og læring i skolen. Resultatene i den siste matte- og naturfagundersøkelsen viser også at 5.-klassingene gjør det veldig bra: Topp fem i Europa i begge fag, og det er høy andel elever som trives på skolen og lite mobbing.

Vi er stolte av det vi har fått til de sju siste årene. Aldri har det vært flere lærere i norsk skole, aldri har flere lærer fått mer etter- og videreutdanning og aldri har det vært flere kvalifiserte lærere i norsk skole.

Hva får vi med de rødgrønne? Skal man tro deres egne forslag får vi lavere utdanning for lærere og dermed lavere lønn for lærere, mindre kunnskap om hva som skjer i skolen, færre satsinger som talentprogrammer og profilskoler og mindre vekt på dybdekunnskap og faglighet.

Er det en slik skole vi ønsker oss?

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer