LEDER

Rødt og havvind

Rødt er blitt enda mindre realistiske

Rødt ville bruke helgas landsmøte på å utvikle en mer realistisk politikk. Vedtaket om å si nei til all havvind er i så fall en katastrofe.

OVERKJØRT: Rødt-leder Bjørnar Moxnes advarte mot partiets vedtak om å si nei til havvind, men ble overkjørt av landsmøtet i helga. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
OVERKJØRT: Rødt-leder Bjørnar Moxnes advarte mot partiets vedtak om å si nei til havvind, men ble overkjørt av landsmøtet i helga. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Rødt gjennomførte denne helga sitt landsmøte. Særlig kombinasjonen av to vedtak har skapt mye oppsikt. Partiet skroter sitt gamle standpunkt om en sluttdato for norsk oljevirksomhet, og går samtidig inn for å si nei til havvind. I en tid hvor behovet for omstilling er akutt og høyt på agendaen, er dette en politikk som oser av det motsatte.

Partiets oljepolitikk er riktignok fortsatt radikal. Partiet sier nei til alle nye leteområder og til å åpne nye felt. Foran landsmøtet ble dreiningen i oljepolitikken mot dette, og vekk fra sluttdatoen, forklart som en del av arbeidet med å gjøre partiets politikk mer «realistisk».

Men der oljepolitikken kanskje er mer realistisk, tyter det urealistisk politikk ut i andre enden. Partiets vedtak om havvind er rett og slett helt katastrofal.

Rødt har engasjert seg kraftig i kampen mot vindkraft på land. Det kan virke som denne kampen har fått så kraftig tak i partiet at havvinden også har gått med i kastene. Partileder Bjørnar Moxnes advarte under landsmøtet mot vedtaket, men ble overkjørt. Det er bare litt mer enn et år siden Moxnes selv la fram et representantforslag i Stortinget om investeringer i en norsk industriell satsing på flytende havvind. Hans argumentasjon den gangen var at havvind kan gi nye oppdrag til norsk leverandørindustri i takt med at oljeinvesteringene faller. I tillegg vil den produsere fornybar kraft som kan brukes til ny industriutvikling. Han hadde helt rett.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer