DEBATT

Skole og yrkesfag:

Rødt har rett i én ting

Ingenting er gratis. Politikk er prioriteringer, og er det en ting Høyre i regjering har prioritert de siste åtte åra så er det nettopp skole og yrkesfag.

BLØFF: Når Rødt påstår at statsministerens yrkesfagløft er en bløff, lurer jeg på hvor de har vært de siste åtte årene, skriver innsenderen. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
BLØFF: Når Rødt påstår at statsministerens yrkesfagløft er en bløff, lurer jeg på hvor de har vært de siste åtte årene, skriver innsenderen. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Mathilde Tybring-Gjedde
Mathilde Tybring-Gjedde Vis mer

Aldri før har flere elever søkt seg til yrkesfag enn studiespesialiserende. Flere fullfører og består videregående opplæring. Flere tar fagbrev, og før corona fikk rekordmange læreplass. Når Rødt påstår at statsministerens yrkesfagløft er en bløff, lurer jeg på hvor de har vært de siste åtte åra.

For første gang ser vi at flere jenter søker seg til utradisjonelle fag som bygg- og anleggsteknikk. Det at yrkesfag har flere søkere enn studieforberedende, og at flere jenter velger vanligvis guttedominerte fag, er soleklare tegn på at regjeringens yrkesfagpolitikk fungerer.

I 2020 økte vi utstyrsstipendet med 25 millioner kroner. I tillegg sørget vi for at stipendet ble mer treffsikkert, slik at de som trenger mer til dyrt utstyr får mer. For eksempel får de som går bygg- og anleggsteknikk 2000 kroner mer i stipend.

I tillegg til å øke utstyrsstipendet, har vi økt lærlingtilskuddet med nesten 55 000 kroner, stilt krav til bruk av lærlinger for å vinne offentlige anbud, og opprettet en merkeordning for lærebedrifter for å nevne noe.

Jeg skal gi Rødt rett i én ting: Ingenting er gratis. Politikk er prioriteringer, og er det en ting Høyre i regjering har prioritert de siste åtte åra så er det nettopp skole og yrkesfag. Pilene peker i riktig retning. Flere elever er på skolen, flere lærer mer, og ikke minst så fullfører flere. Men vi i Høyre gir oss ikke med det.

Vi vil at flere søker seg til yrkesfagene fordi det er like bra med et mesterbrev som med mastergrad. Derfor vil vi ha obligatorisk yrkesfaglig valgfag på ungdomsskolen, og flere profilskoler – eksempelvis yrkesfaglige ungdomsskoler.

RAKKESTAD: Familien i dette huset har blitt venner med en litt uvanlig familie. Video: Audrius Miles / Viralhog. Vis mer

Høyre vil også fortsette å styrke kvaliteten på yrkesfagene gjennom å stille krav om at de som underviser i yrkesfagene skal ha godkjent lærerutdanning, og ikke minst øke tilgangen på avansert utstyr gjennom mobile utstyrsbusser.

En skole som gir like muligheter for alle har vært, og vil fortsette å være en av Høyres viktigste saker.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer