Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Røkke tar kontrollen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Kjell Inge Røkke fikk det som han ville med Kværner. Hans utholdenhet og økonomiske styrke ble avgjørende. Til slutt måtte de andre aktørene, der også de ansatte i Kværner har spilt en betydelig rolle, la tvilen overfor Røkke telle mindre enn hans forhandlingsstyrke. For uten denne løsningen ville det gått mot konkurs for Kværner etter dagens generalforsamling. Det er ikke sikkert at det ville ha vært noen dårlig løsning for Kjell Inge Røkke isolert sett. Men det ville ha skapt en uoversiktlig situasjon.
  • Forslaget om fusjon mellom Aker Maritime og Kværner er antakelig riktig. Aker har en industriell styrke som også kan bli et positivt bidrag til å løse Kværners problemer. Dette betyr en ytterligere strukturendring i norsk verkstedsindustri, som kan bety bedre kapasitetstilpasning. Men det kan også svekke konkurransen. Det blir nå opp til oljeindustrien og andre kunder å vurdere om konkurransen mellom ABB og det fusjonerte Aker-Kværner er reell.
  • Med Røkke i førersetet forblir Kværner et norsk selskap. Både styret og de ansatte har vært innstilt på at russiske Yukos Oil skulle ta over styringen. Det ville ha betydd kompetanseoverføring til russisk næringsliv for store verdier innenfor en framtidsbransje. Det er ufattelig at norske myndigheter og norske kapitalister kunne godta et slikt grep. At de ansattes representanter også var villige til å godta denne løsningen framfor et opplegg med Røkke, er like vanskelig å forstå.
  • Når Kværner nå blir en del av Røkke-systemet, må det sies at selskapet falt for eget grep. Men det er ikke det siste års disposisjoner som ødela for Kværner. Den avgått konsernsjefen Kjell Almskog hadde verken konjunkturene eller flaksen på sin side. Og han hadde åpenbart heller ikke full kontroll over den økonomiske utviklingen. Men det var hans forgjenger og det daværende styret som gjorde situasjonen uhåndterlig. Nå skal Kjell Inge Røkke vise at han har en bedre hånd med det skakkjørte selskapet. Da skal han vurderes mot resultater, både for seg selv, sine ansatte og det norske samfunnet.
Hele Norges coronakart