Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Roll Over, Sølvguttene!

Hvert år strømmer juleplatene over oss, til stor glede for samlere og vanlige platekjøpere. Dagbladet har snakket med noen av entusiastene som utvilsomt tilhører førstnevnte kategori.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klassiske julealbum

Skeive julelåter

Norske favoritter

For platesamlere er juletida mer enn gløgg, ribbe og Sølvguttene. - Alle har et forhold til jula, og rocken passer i alle sammenhenger. Dessuten snakker vi jo om juleplater på rockens premisser, sier platesamleren Thor-Rune Haugen. Han eier nærmere 8000 norske singelplater, 3000 lp-er og 5000 cd-er. Mange av disse går under betegnelsen «juleplater».

- Jeg kjøper juleplater når jeg finner noe morsomt. Som de fleste andre liker jeg sentimentale og tradisjonsbundne juleplater, men også de mer skrudde og rare variantene.

Thor-Rune Haugens favoritter er Beach Boys' «Christmas Album» og den legendariske produsenten Phil Spectors juleplate. Den første julesingelen han kjøpte var Dizzie Tunes' «Snømannen Kalle».

Til fanklubben

Den virkelige godbiten for juleplatesamlerne er det Beatles som står for.

- Beatles sendte hvert år ut en sånn flexi-julesingel til alle medlemmene i fanklubbene. De julesangene ble etter hvert mer og mer speisa, og i 1970 ble alle satt sammen til et album. Julealbumet til Beatles tipper jeg er verdt mellom 3000 og 4000 kroner i dag, sier Haugen.

Thor-Rune Haugen har en sjelevenn i musikkjournalisten Tor Milde. Blant Mildes mange tusen plater finnes også en imponerende bunke juleplater. Mer presist har Milde 200 vinylsingler, 50 vinylalbum, 200 cd-album og 150 cd-singler - alle med betegnelsen «jule» foran.

- Jeg har vært opptatt av dette i alle år. Da jeg begynte å samle på juleplater, trodde jeg det var så sært at jeg ikke ville si det til noen.

- Hvordan kan julesanger fenge unge rockere?

- På begynnelsen av 70-tallet kunne det være litt vanskelig når band du likte plutselig kom med ei religiøs eller skikkelig klissete julelåt. Hvis Bob Dylan hadde kommet med ei juleplate, ville fansen reagert. For soul- og countryartister er det derimot et akseptert fenomen. Countryartistene er de verste. De kommer med ei juleplate nesten hvert år, sier Milde. Rune Halland er mangeårig leder av radioprogrammet «Skeive skiver» og innehaver av butikken Cruisin' Records, der han omsetter både nye og brukte plater. Helland treffer daglig folk som Haugen og Milde.

- Det er mange som samler på juleplater. De har en tendens til å bli revet vekk, så jeg har ikke så mange inne nå.

- Hvilken juleplate er mest verdifull?

- Det må være den mye omtalte juleplata til The Beatles. Den er nok verdt 3000- 4000 kroner.

Attraktive

Også Eirik B. Fonn hos Bjørn Ringstrøms Antikvariat kan bekrefte at det å samle på juleplater er relativt utbredt.

- Men det er få brukte plater av denne typen å få tak i. De er så attraktive at eierne blir sittende på dem.

Likevel er ikke prisene på noen av de mest legendariske juleplatene altfor gale - forutsatt at du faktisk finner dem i bruktsjappene.

- Juleplata til Beach Boys er ikke verdt mer enn 150 kroner. Jimi Hendrix ga ut en firespors ep med julesanger hvor han er kledd ut som en julenisse på coveret. Den er verdt omtrent 200 kroner, sier Eirik B. Fonn.

Nyttårsplater

Det er med andre ord ikke lett å bygge en skikkelig samling juleplater. Det er kanskje ikke så lett å være en slik samler heller. I romjula kommer det nemlig fram andre godbiter. Da finner nemlig samlerne fram nyttårsplatene sine. Med Tor Mildes kommende musikkplaner er det bare å ønske god jul.

- Fra julaften og fram mot nyttår blir det mye «Ding Dong» med George Harrison, tenker jeg.

Hele Norges coronakart