LEDER

Dagbladet mener:

Rom for tilgivelse

Men Atle Antonsens oppførsel har fått alvorlige konsekvenser.

COMEBACK: Atle Antonsen er Kongen i TV-serien Kongen befaler går på Discovery. Etter én sesongs pause fra skjermen er han tilbake som programleder i neste sesong. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
COMEBACK: Atle Antonsen er Kongen i TV-serien Kongen befaler går på Discovery. Etter én sesongs pause fra skjermen er han tilbake som programleder i neste sesong. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Atle Antonsen kommer tilbake som programleder i neste sesong av TV-serien «Kongen befaler», meldte Discovery fredag.

- Det skal være rom for tilgivelse av folk som har begått feil og bedt om unnskyldning, sier kommunikasjonsdirektør Hanne McBride til VG.

Det er vi enige i. Men det var også riktig av Antonsen å ta en pause fra offentligheten.

Komikeren trakk seg som fra jobben som programleder i høst, etter å ha blitt politianmeldt for rasisme av poet, redaktør og forfatter Sumaya Jirde Ali. Det er liten uenighet rundt hovedtrekkene i det faktiske hendelsesforløpet: En beruset Atle Antonsen tok kontakt med Ali og hennes venninne på den lille baren Bar Boca, tonen mellom dem var i utgangspunktet god. Men stemningen skiftet raskt, da Antonsen først snakket engelsk til Ali og deretter kommenterte hudfargen og hennes rett til å være på stedet.

«Du er for mørk til å være her.»

Oslo statsadvokatembeter henla politisaken etter bevisets stilling i november, med begrunnelsen at utsagnet i denne sammenhengen ikke var kvalifisert krenkende. Atle Antonsen var glad for å bli trodd på at utsagnet var en dårlig vits og ikke ment hatefull. For Sumaya Jirde Ali var likevel det likevel vondt, hun beskrev hendelsen på Facebook slik:

«Kanskje var det en mislykket vits, kanskje var det ren rasisme, kanskje mente han det ikke, uansett er det umulig for meg som en 24 år gammel svart kvinne å vite hva en 53 år gammel hvit berømthet prøver på. Intensjonen hans spiller likevel ingen rolle, for resultatet er det samme.»

For Ali var hendelsen skremmende og uttalelsen som et slag i magen. Da hun valgte å anmelde og stå offentlig fram med saken, fikk hun en unnskyldning og omtanke fra Antonsen. Men hun opplevde også store mengder hets, av den hatefulle og rasistiske typen. Hun forsvant fra offentligheten, og hun sa opp stillingen sin som sjefredaktør for det feministiske tidsskriftet Fett. Ali var ikke tilstede på premieren da hun debuterte som dramatiker på Den nasjonale scene i november. Siden den gang har hun ikke uttalt seg offentlig, verken i pressen eller i sosiale medier.

Atle Antonsen mente kanskje ikke å opptre rasistisk, men utsagnet hans ble oppfattet som rasistisk og anmeldelsen utløste en bølge av hatefulle, rasistiske kommentarer. Hans oppførsel har slik fått store konsekvenser.

Komikeren tok en pause fra offentligheten, la seg flat og ba om unnskyldning. Det bør være rom for tilgivelse etter å ha gjort opp for seg og en kommersiell aktør som Discovery får selvsagt lov til å fronte Antonsen som de vil. Selv om han oppførte seg idiotisk, bør et ikke straffbart forhold ikke gi varig yrkesforbud. Antonsens beklagelse framstår troverdig, og det er all grunn til å tro ham på at saken har ført til selvransakelse og ønske om endring.

Men det bør være et alvorlig tankekors at hendelsen har fått større og mer langvarige konsekvenser for Sumaya Jirde Ali enn for Atle Antonsen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer