LEDER

Dagbladet mener:

Rot og røre i politiet

Både politiet og sikkerhetstjenesten har de siste dagene vist påfallende svakheter og dårlige kommunikasjonsevner.

ROTETE ILLDÅP: Konstituert PST-sjef Roger Berg har fått en rotete illdåp som sjef for sikkerhetstjenesten. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
ROTETE ILLDÅP: Konstituert PST-sjef Roger Berg har fått en rotete illdåp som sjef for sikkerhetstjenesten. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Siden terrorsiktede Zaniar Matapour natt til lørdag skjøt og drepte to mennesker, og såret over 20, har kommunikasjonen fra politimyndighetene vært mye fram og tilbake, for å si det forsiktig.

Morgenen etter masseskytingen fortalte Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at de ikke hadde noen indikasjoner på at flere voldshandlinger var planlagt. Deretter ble Pride-paraden i Oslo avlyst etter råd fra politiet.

- VIKTIG DEBATT: Politisk kommentator i Dagbladet, Sondre Hansmark, forklarer hvorfor han mener at Pride-paraden ikke burde blitt avlyst. Video: Dagbladet TV Vis mer

Mandag denne uka skulle en markering avholdes på rådhusplassen i hovedstaden. Den var «godkjent» av politiet. Timer seinere ble også den avlyst etter råd fra samme politi.

Onsdag ettermiddag senket PST trusselnivået fra det høyeste til det nest høyeste. På samme tid sier de at de tror flere personer var involvert i angrepet, og at de ikke har kontroll på mennesker de anser som voldelige, farlige og homohatende.

Det er ikke alt PST kan dele, men det er sannelig ikke lett å skjønne vurderingene deres heller.

«Man må ikke la være å la hverdagen gå» sa konstituert PST-sjef Roger Berg. Men for mange har det vært umulig å følge de siste dagene, spesielt når politiet i realiteten har satt stopper for en rekke demonstrasjoner og markeringer rundt omkring i landet.

Det er ikke bare i Oslo slike store folkeforsamlinger har vært frarådet. Mo i Rana Pride i Nordland ble bedt om å avlyse en solidaritetsmarkering etter å ha fått et ja kvelden før.

Så seint som 16. juni anså PST terrortrusselen fra ekstrem islamisme som redusert. Nå, snart to uker seinere, har de plutselig mistet kontroll over mange potensielle homohatende drapsmenn. Det er nesten ikke til å tro.

Dersom en rekke arrangementer nå ha vært avlyst uten at PST kan vise til konkrete indikasjoner på flere voldshendelser, men bare fordi PST har mistet oversikt og tatt kraftig feil i sin trusselvurdering, er det svært alvorlig.

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) har varslet at PST og politiet skal granskes etter den grusomme masseskytingen i Oslo. Den granskningen må også ta for seg hvordan politiet har håndtert tida etter angrepet. Nå ser det ut som det har vært mye rot og røre.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer