DEBATT

Gravide studenter

Rovdrift på studenter i livskriser

Studier og praksisløp må tilrettelegges for gravide kvinner, ikke motsatt. Det burde være selvsagt at det skal være enkelt og godt tilrettelagt for å få barn mens man studerer.

DISKRIMINIERENDE: Den rigide praktiseringen av regelverket rundt eksamen og praksis, er kvinnediskriminerende, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock/NTB
DISKRIMINIERENDE: Den rigide praktiseringen av regelverket rundt eksamen og praksis, er kvinnediskriminerende, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det skal være mulig å være kvinne og student. Det skal være mulig å kombinere studier med å få barn. Selvsagt. Men tragisk nok er det ikke det. I det siste har vi sett flere historier om kvinner som ikke får bestått studiene sine fordi de er gravide, føder eller spontanaborterer. Det må vi få en umiddelbar slutt på.

Da tvillingbroren min og jeg ble født ti uker for tidlig i februar 1976 var mamma tilbake som student etter to uker. Utsettelse av eksamen i en svært krevende situasjon var ikke tema. Men jeg fikk bli et par dager ekstra på prematuravdelingen på Ullevål sykehus til hun var ferdig med eksamen. Det var en annen tid.

Jeg trodde helt ærlig at vi var blitt bedre på tilrettelegge for studenter 45 år seinere, men det ser ikke slik ut. NRK har den siste tiden fortalt om Anna Christina Nørstrud som fødte tvillinger åtte uker for tidlig, og som ba om å få utsatt eksamen på jussen ved UiO, siden de nyfødte barna lå på intensiven, og hun selv var nyoperert. Det fikk hun ikke.

Vi har også kunnet lese om Kajsa Olufsen som hadde en vanskelig graviditet og senere spontanaborterte mens hun var i praksis på barnevernsstudiet ved Høgskulen i Volda. Hun fikk ingen tilrettelegging, legebesøk ble ikke regnet som gyldig fravær.

Dette er ikke bare uverdig behandling, men også helt i strid med universitets- og høyskolelovens bestemmelser om studentenes rettigheter – blant annet til et læringsmiljø som er forsvarlig ut fra en samlet vurdering av hensynet til studentenes helse, sikkerhet og velferd.

Sakene viser på grelt vis at læringsmiljøet ikke er innrettet for studenter av begge kjønn, slik det er lovfestet at det skal være. Systemet hopper kaldt bukk over hensyn til kvinnehelse, graviditet, fødsel og spontanabort. Problemstillinger som er aktuelle for nesten seksti prosent av den samlede studentmassen.

Den rigide praktiseringen av regelverket rundt eksamen og praksis, er kvinnediskriminerende. Studier og praksis skal forberede studentene på arbeidslivet. Men når Anna Christina og Kajsa er ferdig utdannet jurist og barnevernspedagog og er i jobb, vil de møte et system som ivaretar dem, ikke straffer dem. Da vil de ha rett til sykemelding med full lønn, oppfølging fra arbeidsgiver, fødsels- og foreldre- og omsorgspermisjon.

Studenter med særlige behov har også rett til tilrettelegging. Institusjonene bør spørre seg selv om de er gode nok på det. Tolkningen av «særlige behov» er for streng når kvinner ikke får bestått praksis om de må til legen i løpet av et svangerskap, eller hvis de holder seg hjemme når de er i ferd med å abortere.

Høyskolene og universitetene er viktige institusjoner som skal drive samfunnet framover og bidra med kunnskap og innovasjon. De burde også være foregangsaktører hva gjelder anstendighet.

NAKSTAD SVARER: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier dette blir den største ufordringen i månedene framover. Reporter: Marie Røssland. Video: Dagbladet. Vis mer

Vi har et åpent og tilgjengelig system for høyere utdanning i Norge. Det er gratis, og alle med studiekompetanse har mulighet til å studere. Utdanningen skal bidra til større frihet og flere muligheter i livet. Det er et felles gode, som jeg er stolt over. Å drive rovdrift på studenter i livskriser hører ingen sted hjemme. Det får ikke flere til å fullføre studiene, lære mer, eller forberede dem på arbeidslivet.

I en tid der det er økt bekymring for at gjennomsnittsalderen for førstegangsfødende stadig stiger, skulle det være selvsagt å tilrettelegge for at det ikke bare er mulig, men enkelt og godt tilrettelagt for å få barn mens man studerer.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim har også hørt historiene, og sier han vil styrke studentenes rettigheter. Det kan ikke skje fort nok.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer