DEBATT

Gravide studenter

Rovdrift på studenter i livskriser

Studier og praksisløp må tilrettelegges for gravide kvinner, ikke motsatt. Det burde være selvsagt at det skal være enkelt og godt tilrettelagt for å få barn mens man studerer.

DISKRIMINIERENDE: Den rigide praktiseringen av regelverket rundt eksamen og praksis, er kvinnediskriminerende, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock/NTB
DISKRIMINIERENDE: Den rigide praktiseringen av regelverket rundt eksamen og praksis, er kvinnediskriminerende, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det skal være mulig å være kvinne og student. Det skal være mulig å kombinere studier med å få barn. Selvsagt. Men tragisk nok er det ikke det. I det siste har vi sett flere historier om kvinner som ikke får bestått studiene sine fordi de er gravide, føder eller spontanaborterer. Det må vi få en umiddelbar slutt på.

Da tvillingbroren min og jeg ble født ti uker for tidlig i februar 1976 var mamma tilbake som student etter to uker. Utsettelse av eksamen i en svært krevende situasjon var ikke tema. Men jeg fikk bli et par dager ekstra på prematuravdelingen på Ullevål sykehus til hun var ferdig med eksamen. Det var en annen tid.

Jeg trodde helt ærlig at vi var blitt bedre på tilrettelegge for studenter 45 år seinere, men det ser ikke slik ut. NRK har den siste tiden fortalt om Anna Christina Nørstrud som fødte tvillinger åtte uker for tidlig, og som ba om å få utsatt eksamen på jussen ved UiO, siden de nyfødte barna lå på intensiven, og hun selv var nyoperert. Det fikk hun ikke.

Vi har også kunnet lese om Kajsa Olufsen som hadde en vanskelig graviditet og senere spontanaborterte mens hun var i praksis på barnevernsstudiet ved Høgskulen i Volda. Hun fikk ingen tilrettelegging, legebesøk ble ikke regnet som gyldig fravær.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer