DEBATT

Sikkerhetspolitikk:

Russerne banker på døra

Russland viser tydelig evne og vilje til å forstyrre allierte forsterkninger og redusere NATOs handlingsrom og bevegelsesfrihet.

NØDT Å SVARE: Den sikkerhetspolitiske situasjonen i nord er endret, og det skyldes ikke norsk opptreden. Norge er nødt til å svare på utviklingen, skriver Hårek Elvenes. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NØDT Å SVARE: Den sikkerhetspolitiske situasjonen i nord er endret, og det skyldes ikke norsk opptreden. Norge er nødt til å svare på utviklingen, skriver Hårek Elvenes. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Nok en gang øver store russiske styrker rett utenfor norskekysten. Ifølge russiske medier omfattet øvelsen forrige uke 10 000 personell, 70 kjøretøy, 15 fly og 30 krigsskip.

Det er slett ikke første gang russiske styrker beveger seg unødvendig tett opptil norsk territorium. For få år siden simulerte de angrep mot E-tjenestens stasjon i Vardø og Bodø flystasjon. Under øvelse Zapad 2018 flyttet Russland ballistiske missiler tett innpå grensen til Norge.

I august 2019 gjennomførte Nordflåten i samvirke med Østersjøflåten den største maritime øvelsen i Norges nærområder siden den kalde krigen. Deler av Bastionforsvaret ble etablert helt ned til Nordsjøen.

Den sikkerhetspolitiske situasjonen i nord er endret, og det skyldes ikke norsk opptreden. Norge er nødt til å svare på utviklingen.

Å holde øye med den russiske militære aktiviteten på vår egen dørstokk er avgjørende for å ivareta vår egen sikkerhet og våre alliertes sikkerhet. Russlands økte militære evne og aktivitet utfordrer forsyningslinjene over Atlanteren på en helt ny måte. Russland viser tydelig evne og vilje til å forstyrre allierte forsterkninger og redusere NATOs handlingsrom og bevegelsesfrihet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer