LEDER

Putin mot Navalnyj

Russlands avmakt

Vladimir Putin slår ned opposisjonen med å bruke terrorlover. Det er ingen maktdemonstrasjon.

AVMAKTENS ANSIKT: Også i Ulan Ude, ved grensa til Mongolia var det demonstrasjoner. Foto: AP / NTB
AVMAKTENS ANSIKT: Også i Ulan Ude, ved grensa til Mongolia var det demonstrasjoner. Foto: AP / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Det var den store styrkeprøven. Og i kampen mellom makten og opposisjonen så er det avmakten som ser ut til å vinne. Onsdag var det tillyst store demonstrasjoner med krav om at opposisjonslederen Aleksej Navalnyj må slippes ut av fengsel, og få hjelp av sine egne leger. Og det var dagen for president Vladimir Putins årlige tale til nasjonen, før statsadvokaten i Moskva mandag formelt begynner hurtigarbeidet med å sidestille støtte til Navalnyjs anti-korrupsjonsarbeid med støtte til terror. Man kan si at Russland hadde et av sine relativt hyppige stevnemøter med skjebnen. Det er slike møter ingen sunn organisme bør ha for mange av.

SAKEN: Den russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyj risikerer fengsel. Vis mer

Noen titusener møtte opp til onsdagens demonstrasjoner. Det var rundt 2 000 i Moskva og i St. Petersburg. Ellers var det bare noen titalls og hundretalls demonstranter til stede, også i millionbyene, og langt fra den halve millionen de hadde håpet på. Mange av dem som tross alt møtte opp ga uttrykk for at de følte en forpliktelse til å vise solidaritet ved å møte opp. Det er ikke lenger noen utbredt tro på at man i denne omgang kan «vinne», i den forstand at man kan utfordre Putins Kreml. Det var resignasjonen som fulgte demonstrantenes faner, ikke seieren. Et tydelig uttrykk for dette er det at hovedpersonen selv - Navalnyj - slåss for livet med kroppen som innsats på et fengsels-sykehus. Et annet er at flere av de sentrale lederne i Navalnyjs organisasjon har dratt til utlandet fordi de med god grunn frykter lange fengselsstraffer.

Det er ikke makten men avmakten som får Kreml til å likestille støtte til opposisjonen med støtte til terrororganisasjoner som al-Qaida og IS. Det er en fallitt å måtte bruke terrorlover til å undertrykke framtida, for det er unge mennesker i de store byene som har vært kjernen blant Navalnyjs tilhengere. Det er det historisk ærefulle legemet i det russiske samfunnet, kjent som intelligentsiaen, som nå brutalt undertrykkes. Den bekjempes av et regime som for lenge siden har kastet silkehanskene, og som nå slåss uten hansker for å hindre alternative strategier for Russlands framtid fra å komme til orde.

Putin brukte anledningen til å ri på maktens høye rygg, og nevnte som vanlig ikke Navalnyjs navn i sin tale. Men han snakket truende om røde streker som ingen bør krysse hvis de vil seg selv vel. Det er både streker i forhold til vestlig støtte til Ukraina. Og det er ytterligere sanksjoner, mot for eksempel bruk av terror-lovgiving mot opposisjonen. Det er - dessverre - avmaktens språk vi hører.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer