LEDER

Rydd opp i Nav, Ropstad!

Norske fedre fratas viktige rettigheter.

BARNE- OG FAMILIEMINISTER KJELL INGOLF ROPSTAD: I dag er både regelverket, saksgangen og praktiseringen så komplisert utformet og firkantet håndtert at mange barn frarøves viktig tid med foreldrene sine.
BARNE- OG FAMILIEMINISTER KJELL INGOLF ROPSTAD: I dag er både regelverket, saksgangen og praktiseringen så komplisert utformet og firkantet håndtert at mange barn frarøves viktig tid med foreldrene sine. Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Den stolte faren Rolf Aleksander Egeland Brettingen gledet seg til tid hjemme med sønnen Olai, men mistet 26 dager av pappapermen da han tok ut to dager tidligere enn planlagt. Marius Lie Bratland fikk avslag på hele søknaden om fedrekvote, fordi arbeidsgiveren sendte inn et skjema for seint. Øystein Lorvik Nilsen mistet sine opptjente rettigheter til betalt tid med sønnen Mikkel, fordi han misforsto en uklar beskjed om når han skulle søke.

Barn har rett til tid sammen med både mor og far alene det første leveåret. Men mange barn frarøves denne muligheten. Kompliserte regler og uklare formuleringer utgjør en grunnleggende svikt i rettssikkerheten for norske familier. Norske fedre fratas viktige rettigheter.

«Fedrekvotefellen» som Aftenposten de siste månedene har satt på dagsorden skyldes det Venstres Guri Melby i vår treffende kalte «helt åpenbare dusteregler». Reglene, som Nav praktiserer svært strengt, sier at far må søke om fedrekvote før mors siste dag med betalt foreldrepermisjon, fordi folketrygdloven har et krav om sammenhengende uttak av foreldrepenger. Mange mødre tar i dag ut ulønnet permisjon i forlengelsen av sin egen periode med foreldrepenger, for eksempel fordi mange barn ikke har rett til barnehageplass så snart den lønnede permisjonen er over. Det er derfor ikke rart at Navs anbefaling om å søke fire til seks uker før far skal ha permisjon, lett kan misforstås.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer