KOMMENTARER

Politisk analyse

Rydder veien til valget

Jonas Gahr Støre har fått en god start på et landsmøte som kunne endt opp i full spetakkel. For hans egen del bør ryddejobben være over, skriver Dagbladet-kommentator Sondre Hansmark.

RØRT: Statsminister Jonas Gahr Støre var rørt da han talte til Arbeiderpartiet landsmøte. Foto: Heiko Junge / NTB
RØRT: Statsminister Jonas Gahr Støre var rørt da han talte til Arbeiderpartiet landsmøte. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

YOUNGSTORGET (Dagbladet): Jonas Gahr Støre sto på scenen foran en landsmøtesal fylt til randen, og snart var også øyekroken til Støre full, helt klar over at han måtte løse tre store utfordringer partiet hans har vært plaget av den siste tida.

Statsminister Jonas Gahr Støre ble tydelig rørt av den massive applausen da han entret scenen under Arbeiderpartiets landsmøte torsdag 4. mai. Reporter: Edward Stenlund. Video: NTB Vis mer

Den første heter Helga Pedersen.
Den andre heter gjerdet.
Den tredje heter Høyre.

Nå er han kvitt Helga Pedersen-problemet. Den tidligere nestlederen yppet forrige uke til kamp mot sittende partisekretær, Kjersti Stenseng, og skapte mye støy på veien. Så trakk hun seg fordi hun ikke hadde nok støtte. Ifølge henne selv ble en telefonsamtale fra Støre avgjørende.

Mange har kritisert Støre for å blande seg i saken. Men dersom han ikke hadde gjort det, kunne landsmøtet til Ap vært betydelig mer krisepreget enn det er akkurat nå.

Da han entret scenen for partilederens tale, og før han hadde sagt et eneste ord, var det en lang, inderlig og intens applaus fra salen. Som om alle sa «Nå er det nok spetakkel. Nå samler vi oss rundt Jonas».

Og dersom han ikke hadde tatt den samtalen, ville politiske kommentatorer skrevet i det lange og brede om at Støre er en for svak leder til å rydde opp i egne rekker.

Av og til er man bare damned if you do, damned if you don´t.

Men Støre gjorde det eneste riktige.

Støres andre problem er at veldig mange av dem som stemte på Ap sist stortingsvalg nå setter seg på gjerdet. På Norstats siste måling for Dagbladet er 180 000 av Ap-velgerne usikre på hva de skal stemme. Det tilsvarer 22 prosent av stemmene partiet fikk i 2021.

For Støre kan det være et merkelig lyspunkt. Det kan være enklere å hente dem tilbake enn alle som har gått over til Erna Solberg og Høyre.

Støre åpnet sin landsmøtetale med å snakke om at Ap ikke er partiet for vårforelskelser, men et slitesterkt ekteskap. Men å tenne gnisten i et gammelt ekteskap kan være vanskelig, og nettopp det Støre må gjøre for å hente tilbake sine tidligere velgere.

Vanskeligst er nå det tredje problemet, nemlig Høyre. Ap mister 130 000 velgere til Høyre ifølge våre tall. Det tilsvarer 16 prosent av Ap-velgerne fra stortingsvalget i 2021.

Forklaringen som handler om at Arbeiderpartiet har beveget både seg selv og regjeringsprosjektet for langt til venstre, er en høyresida ofte trekker fram. Men den er i beste fall bare delvis sann.

Det var lenge før skatteøkninger i milliardklassen at Arbeiderpartiet begynte å slite på meningsmålingene. Vel så mye har det handlet om en upopulær coronanedstengning, høye strømpriser, inflasjon og fandens oldemor.

Nå er flere av disse problemene i ferd med å ryddes av veien. Strømprisene har sunket kraftig sammenliknet med det skyhøye nivået vi så før jul, selv om prisene fortsatt er historisk høye. Strømstøtten er også forbedret.

Ikke minst endte lønnsforhandlingene mellom LO og NHO med en ramme som er høyere enn den antatte prisveksten det neste året. Det er ikke direkte Ap's fortjeneste, men det kan likevel dempe noe av misnøyen.

Siden februar har Arbeiderpartiet løftet seg noe på meningsmålingene, dersom vi ser på Pollofpolls' månedlige gjennomsnitt. Heldigvis for Støre ligger partier også bedre an på kommunemålinger enn stortingsmålinger. Her er lekkasjen til Høyre mindre, og velgerlojaliteten høyere.

Arbeiderpartiet kan velge å lande på beina denne helgen. Da skal man ikke se bort fra at kommunevalget ikke trenger å bli den enorme skuffelsen mange i partiet har fryktet.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer